събота, 22 декември 2012 г.

И да похапнем ... Бисквитки с бадемов марципан

Най-после почивка!!! Идва ми да закрещя от радост :)))))))). След ужасно натоварения декември, най-после в заслужена почивка. Обзело ме е едно такова празнично, коледно настроение, което още повече се засилва от аромата на меденките, които се пекат във фурната в момента :), но за тях в следващата публикация. А сега за днешните сладки. Предлагам ви едни по-различни сладки с аромат на ванилия и портокал и вкус на бадеми. Идеално допълнени от любимото сладко. Много крехки и топящи се в устата, истинска наслада за сетивата.

Продукти:
за масленото тесто:
200г брашно
70г краве масло със стайна температура

30г мас
50г захар
1ч.л. ванилена захар с портокал
1 белтък
1 с.л. студена вода


за марципановото тесто:
200г фин бадемов  марципан
2 жълтъка
50 г пудра захар

сладко по избор /при мен бананов и малинов конфитюр/

пудра захар за поръсване
В купа пресявате брашното два пъти, изсипваме маслото и маста и разтривате с пръсти докато сместа стане на трохи. Прибавяме захарта, ванилената захар, белтъка и студената вода и събираме масленото тесто. Не го мачкайте дълго, само го съберете на тесто. Оставете на студено място за 15-20 мин. да стегне.
Марципановото тесто приготвяме като смесваме всички продукти и омесваме тесто. Слагаме го в шприц или пош готова за работа.
От охладеното маслено тесто разточваме кора с дебелина 3-4 мм и с подходящ ринг изрязваме кръгчета. Моите бяха с диаметър 4см. С шприца или поша шприцоваме от бадемовия марципан рингче по края на масленото кръгче, така че да се образува кухина в средата. Запълваме я със сладко по избор.
Сладките печем в предварително загряла на 180 градуса фурна за 15 мин. Още топли поръсваме с пудра захар.

*Ако не ви харесва маста може да я замените с масло, но пък тя придава на сладките пръхкавостта, която много ми харесва.
* Мaслените сладки може да запълните с любимия си конфитюр преди печенето, а може първо да ги изпечете и тогава да сложите сладко. На мен повече ми допадна варианта след печенето, но и в двата варианта се получават страхотни топящи се в устата маслени коледни сладки.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.
 

8 коментара:

  1. Дидка, чудесни бисквитки!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,прекрасни са!И аз обичам да вкарвам масчица в сладките:)))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче ,прекрасни бисквити ,ароматни и апетитни!
    Сега си почивай не се претоварвай много,да усетиш насладата на почивката.
    Прекрасни празници и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са симпатични,Диди!
    И вярвам също много вкусни и топящи!
    С пожелание за незабравима и вълнуваща Коледа!

    ОтговорИзтриване
  5. Прелестни! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Още едно изкусително предложение!
    Диана, чудесни са!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви момичета! Сладките наистина са много вкусни и си струват дългото стоене в кухнята :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...