сряда, 12 декември 2012 г.

Гости

Днес съм поканила на гости една много сладка дама, която се радвам, че познавам лично. С Руми се запознахме на една от Бургаските кулинарни срещи, а и се срещаме виртуално във форума на "Гответе с мен". Там тя се подвизава като Raposinha :). Все още няма собствен блог, но уверявам ви, е запален кулинар Силно ме впечатли нейното смело използване на различни, нестандартни /за мен/ продукти, както и нейната страст - капоейрата. Преди известно време разбрах, че имаме и още нещо общо - умението да говорим на жестомимичен език. За жалост обаче аз имам доста още да уча, а тя споделя, че рядко има шанс да го използва.   

Руми радвам се, че те познавам и съм щастлива, че прие поканата ми.

А сега ви оставям да се насладите на нейните две вкусни предложения
   
И да похапнем ... Тиквена крем-супа с нахут и тахан

Продукти:
100гр предварително сварен нахут (разделен наполовина)
150-200гр. сурова тиква (изчистена и нарязана на парчета)
1/8 стрък праз (измит и нарязан на колелца)
½ морков (измит, изчистен и нарязан на парчета)
2-3 „нокътчета” селъри
1 с.л. пълнозърнест тахан
1 с.л. мед
Сол на вкус
Подправки на вкус – канела на прах, карамфил на прах, бахар на прах, черен и червен пипер, индийско орехче на прах, кимион на прах, джинджифил на прах.

Във вряща вода слагаме праза, моркова и тиквата. Варим на по-слаб огън, докато се свари тиквата. Прибавяме половината (50гр.) от предварително приготвения нахут и парченцата селъри и варим около 10 минути. Изключваме и пасираме, докато супата стане гладка. Ако е прекалено гъста добавяме още малко гореща вода. Прибавяме другата половина от нахута, заедно с тахана, меда и подправките. Разбъркваме добре.
Супата може да се консумира както топла, така и студена. При сервиране може да поднесете с няколко резенчета сушена ябълка или леко запечени орехи.
Да Ви е сладко!
*подправките и количеството на водата са по лично усмотрение и вкусове. В случай, че не постите може да поднесете с малко прясно мляко или лъжица заквасена сметана.
                                       
И да похапнем ... Сладкиш с тиква, халва и шам фъстък

Продукти:
200гр. предварително пресято брашно
щипка сол
1ч.л. подправка за тиквен пай/меденки*
70-80гр. (общо)смесени- бяла с кафява захар
2-3 с.л. мед
1к.л. бакпулвер
1 яйце (размер L)
50гр. несолено масло
50гр. обелен и нарязан наситно шам фъстък
1 ч.ч. пюре от тиква
150гр. халва по избор

В съд поставяме брашното, заедно с щипката сол, бакпулвера, шам фъстъка и подправката за тиквен пай. Разбъркваме с вилица, колкото да се смесят всички съставки.
В отделен съд слагаме тиквеното пюре (при мен беше току-що приготвено и още топло) и към него добавяме маслото. Разбъркваме, докато се разтопи маслото, постепенно започваме да добавяме захарта към пюрето и да разбъркваме с бъркалка (или вилица), след което добавяме меда и яйцето, като отново объркваме, до хомогенна смес.
На части прибавяме брашното към течните съставки, като разбъркваме. Накрая когато сме прибавили цялото брашно добавяме халвата, нарязана на парченца и отново разбъркваме.
Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато сладкишът се зачерви. Проверяваме готовността с клечка за зъби. Доохлаждаме върху метална решетка около 15 минути след като сме извадили сладкиша от фурната.
По желание може да се залее с петмез или да се поръси с пудра захар.
Да Ви е сладко!

*Подправката за тиквен пай е смес от подправки, която съдържа следните неща - смляна на прах канела, смлян на прах карамфил, смлян черен пипер, счукан бахар (1-2 зрънца), индийско орехче на прах, джинджифил на прах. Не мога да дам точни мерки, тъй като си я забърквам на вкус (и „на око”)


Чудесни рецепти, нали :). Аз вече опитах нейните Карамелени рулца, опитайте и вие.
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Диди, прекрасна гостенка си имаш. Руми е наистина един много мил и приятен човек и се радвам да я видя тук при теб! Тя и е нагостила много приятно и вкусно. Супичката и кексът са неустоимо апетитни и омайващи.

    Прегръщам ви и двете и ви пожелавам весел 12.12.12!

    ОтговорИзтриване
  2. Гостенката се е представила чудесно,Дианка!
    Интересни са и двете рецепти!
    Сладкиша ме заплени веднага.Съчетанието на тиква ,халва и шам фъстък звучи изкусително!
    Поздрави за гостенката и гостоприемната домакиня!

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоимите вкусотиите на Руми ги проследявам в "Гответе с мен" и при теб не е изневерила на стила си:прекрасни ястия и стилно поднасяне!
    И двете сте чудесни момичета!Прегръдки,Дианка:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче страхотна гостенка си имаш ,браво! Ястията много ми харесаха особено сладкиша.
    Поздравления и за двете ви и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна гостенка и много вкусотии! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Грабвам най-голямото парче от десерта-чуден е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, и тук да си ти благодаря, че ме приюти на гости (в твоята уютна кулинарна къщурка) Страхотен жест от такъв корифей! Прегръдки!
    П.С. Момичета, благодаря и на Вас за милите думи :) Наистина се надявам предложенията ми да Ви харесат!
    Raposinha

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина интересни комбинации на продукти! Страхотни рецепти! Комплименти към гостенката ти и благодаря, че ни я представи!

    ОтговорИзтриване
  9. поздрави за гостенката и за домакинята!
    Страхотен сладкиш,ще го сънувам-и тиквата и халвата са любими!
    желая ви много празнично настроение

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми харесаха предложенията на гостенката ти Дианче!А щом са и с тиква - още повече!
    Здраве и щастливи дни и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусни рецепти е подготвила Руми,вземам си от десерта с охота!
    Чудесна компания си имаш днес,Диди,това усмихнато,младо девойче!
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  12. охо, я кой ти бил на гости?
    Очарователна гостенка имаш, Дианка! Напълно съм съгласна с те :)
    А и сладкишите и са все едни такива ароматни, пухкави... а като чух колко подправки използва за едни рулца, направо ми се прииска да тръгна с нея. Ама тя не ме покани :))
    Поздрави и за двете ви, много хубаво четиво за днес сте, макар и :) май след ден ви намирам :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички! Щастлива съм, че рецептите са ви допаднали, защото гостенката ми е страхотна :).Прегръщам ви!
    Хубава нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...