И да похапнем ... Тиквена торта


Продукти:
за блата:
1 и 1/2 ч.ч. бяла захар
2 с.л. мед
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца

1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

за крема:
100г бял шоколад
100мл течна сметана
250г маскарпоне
3 с.л. квасена сметана

за глазурата:

100 гр. шоколад
1 с.л. сметана

бели шоколадови стърготини за украса

Приготвяме блата като разбиваме на крем захарта, меда и маслото. Добавяме едно по едно яйцата. Смесваме настърганата тиква с киселото мляко и прибавяме при яйчната смес. Разбъркваме добре. Пресяваме сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер, сода и сол и прибавяме постепенно като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Сместа разделяме на две. Печем два отделни блата в предварително загряла на 180 градуса фурна за 25 минути всеки. Oставяме ги да се охладят добре.
Приготвяме крема като разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня белия шоколад, заедно със сметаната. Разбъркваме до пълното разтапяне на шоколада. Оставяме да се охлади напълно. Смесваме маскарпонето с квасената сметана, прибавяме охладения бял шоколад и разбиваме на крем. Ако не ви е достатъчно сладък крема може да прибавите 1-2 с.л. пудра захар.
В подходяща чиния слагате единия блат. Върху него изсипвате крема, като оставяте около 1/2 ч.ч. за втория блат, заравнявате. Слагате втория блат и подмазвате повърхността му с останалия крем. Поливате с глазурата и украсявате с парченца бели шоколадови стърготини.
Глазурата приготвяме като разтапяме шоколада, заедно със сметаната на водна баня или в микровълнова фурна. Капваме една-две капки олио за блясък.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Супер апетитна тортичка. С удоволствие бих отмъкнала едно парченце :) Благодаря за рецептата и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Елти! Заповядай парченце :))
      Хубав петък!

      Изтриване
  2. Лека и вкусна тортичка!Прегръдки ,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Малеее Дианкаааа каква вкусотия и каква примамлива торта си направила!
    Супер изглежда и много ми допадна рецептата!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зиче! Малко нестандартна с тиквата, но пък доста вкусна :)
      Хубав петък!

      Изтриване
  4. Много, много сочна и апетитна торта, Дианче! Благодаря за рецептата! Спокойна вечер и усмихната нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, за кой ли път се убеждавам, че с тиква човек може да постигне чудеса! Тази торта е едно от тях! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Подходих към тортата с извесни резерви, но пък резултата беше на шест :)) Доста се хареса.
      Хубав петък!

      Изтриване
  6. Пак шоколад, много крем и тиква на всичко отгоре...
    Прекрасна е, Диана! Комплименти!
    Хубав вторник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Поредна вкусотия с тиква! Особено пък в съчетание с шоколад и ароматен крем!
    Диана, изглежда много сочна!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили! Разкош си е тортето, сочно и шоколадово :)
      Хубав петък, мила!

      Изтриване
  8. Чудесна торта, Дианка! Много е апетитна и предизвикателна!

    Поздрави и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Супер тортичка си направила,Диди!Харесва ми идеята за сурова стъргана тиква,на принципа на морковените кейкове,нали?!Непременно ще опитаме някой ден,благодаря!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Да, принципа е на морковените десерти и е сполучлив сладкиш. Ще се радвам ако ти хареса :)
      Хубав петък!

      Изтриване
  10. Прекрасна торта! Несъмнено ще бъде направена скоро, но се чудя с какво мога да заменя тиквата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен! Няма как да замениш тиквата в тиквена торта :), ще се промени вкуса и, а вероятно и няма да изглежда по същия начин. Това е мое мнение разбира се. Ако все пак не ти харесва вкуса на тиквата замени я с ябълка, примерно. Успех!

      Изтриване
  11. Сметаната в крема сладкарска или готварска е ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен! За приготвянето на крема използвам заквасена сметана, а за глазурата течна сладкарска сметана. Успех и да ви е сладко!

      Изтриване

Публикуване на коментар