Продукти:
за блата:
1 и 1/2 ч.ч. бяла захар
2 с.л. мед
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца
1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца
1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
за крема:
100г бял шоколад
100мл течна сметана
250г маскарпоне
3 с.л. квасена сметана
за глазурата:
100 гр. шоколад
1 с.л. сметана
1 с.л. сметана
бели шоколадови стърготини за украса
Приготвяме блата като разбиваме на крем захарта, меда и маслото. Добавяме едно по едно яйцата. Смесваме настърганата тиква с киселото мляко и прибавяме при яйчната смес. Разбъркваме добре. Пресяваме сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер, сода и сол и прибавяме постепенно като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Сместа разделяме на две. Печем два отделни блата в предварително загряла на 180 градуса фурна за 25 минути всеки. Oставяме ги да се охладят добре.
Приготвяме крема като разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня белия шоколад, заедно със сметаната. Разбъркваме до пълното разтапяне на шоколада. Оставяме да се охлади напълно. Смесваме маскарпонето с квасената сметана, прибавяме охладения бял шоколад и разбиваме на крем. Ако не ви е достатъчно сладък крема може да прибавите 1-2 с.л. пудра захар.
В подходяща чиния слагате единия блат. Върху него изсипвате крема, като оставяте около 1/2 ч.ч. за втория блат, заравнявате. Слагате втория блат и подмазвате повърхността му с останалия крем. Поливате с глазурата и украсявате с парченца бели шоколадови стърготини.
Супер апетитна тортичка. С удоволствие бих отмъкнала едно парченце :) Благодаря за рецептата и усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Елти! Заповядай парченце :))
ИзтриванеХубав петък!
Лека и вкусна тортичка!Прегръдки ,Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеМалеее Дианкаааа каква вкусотия и каква примамлива торта си направила!
ОтговорИзтриванеСупер изглежда и много ми допадна рецептата!
Поздрави и прегръдки!
Благодаря Зиче! Малко нестандартна с тиквата, но пък доста вкусна :)
ИзтриванеХубав петък!
Много, много сочна и апетитна торта, Дианче! Благодаря за рецептата! Спокойна вечер и усмихната нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ИзтриванеХубав петък!
Дианка, за кой ли път се убеждавам, че с тиква човек може да постигне чудеса! Тази торта е едно от тях! Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате! Подходих към тортата с извесни резерви, но пък резултата беше на шест :)) Доста се хареса.
ИзтриванеХубав петък!
Пак шоколад, много крем и тиква на всичко отгоре...
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Диана! Комплименти!
Хубав вторник ти желая!
Благодаря Ирма!
ИзтриванеХубав петък на теб!
ЖИ-стока:) Да донесеш насам:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка!
ИзтриванеХубав петък!
Поредна вкусотия с тиква! Особено пък в съчетание с шоколад и ароматен крем!
ОтговорИзтриванеДиана, изглежда много сочна!
Поздрави и приятна вечер!
Благодаря Тили! Разкош си е тортето, сочно и шоколадово :)
ИзтриванеХубав петък, мила!
Чудесна торта, Дианка! Много е апетитна и предизвикателна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека нощ от мен!
Вени благодаря! Хубав петък, мила!
ИзтриванеСупер тортичка си направила,Диди!Харесва ми идеята за сурова стъргана тиква,на принципа на морковените кейкове,нали?!Непременно ще опитаме някой ден,благодаря!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси! Да, принципа е на морковените десерти и е сполучлив сладкиш. Ще се радвам ако ти хареса :)
ИзтриванеХубав петък!
Прекрасна торта! Несъмнено ще бъде направена скоро, но се чудя с какво мога да заменя тиквата?
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен! Няма как да замениш тиквата в тиквена торта :), ще се промени вкуса и, а вероятно и няма да изглежда по същия начин. Това е мое мнение разбира се. Ако все пак не ти харесва вкуса на тиквата замени я с ябълка, примерно. Успех!
ИзтриванеСметаната в крема сладкарска или готварска е ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! За приготвянето на крема използвам заквасена сметана, а за глазурата течна сладкарска сметана. Успех и да ви е сладко!
Изтриване