Продукти:
200мл вода
100мл прясно мляко
20г мая
1с.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
400г бяло брашно
300г царевично брашно
Затопляме водата и прясното мляко /трябва да са хладки, не горещи/ и разтваряме в тях захарта и маята. Пресяваме двата вида брашно и солта в тавичка, правим кладенче в средата и изливаме течността с маята. Добавяме зехтина. С лъжица придърпваме по малко от брашното и бъркаме, докато се сгъсти сместа. С ръце омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса на топло за около час или докато удвои обема си. Омесваме го отново, оформяме го във формата на хляб и поставяме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. Втаса втори път на топло за 40 мин. Намазваме го с прясно мляко и с остър нож правим три разреза по повърхността на тестото. Печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност, като на дъното на фурната поставяме съд с вода.
Да ви е сладко!
Чудесен хляб,Дианка!Намазването с пресно млеко ще го пробвам!Благодаря ти и прекрасна вечер:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка! Пробвай и сподели впечатления :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Дианка ,хляба е разкошен!
ОтговорИзтриванеС чудесен загар и апетитна коричка!
Поздрави и приятна вечер!
Благодаря Мира! Обикновено не се справям с царевичното брашно, но този хляб се получи страхотно :).
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Изглежда божествено! Ще опитам непременно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Еос! Радвам се, че намина :).
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Чудесен хляб-усещам аромата му....
ОтговорИзтриванеХубав ден,Диди!
Благодаря Живе!
ИзтриванеПоздрави, мила и хубава нова седмица!
Ехааааа Дианче колко е пухкам с припекана коричка, ароматен и вкусен!
ОтговорИзтриванеМного хубав браво!
Прегръдки и хубав празник !
Благодаря Зиче!
ИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Чудесен е! Толкова пухкав, със страхотна коричка! Намазване само с прясно мляко не съм срещала досега като че ли, но ще пробвам и аз. Честит празник!
ОтговорИзтриванеКате благодаря! Пробвай с млякото и сподели впечатления :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Ех, че вкусен хляб, Диди! Страхотен е станал!
ОтговорИзтриванеНовият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
Поздрави!
Роси благодаря! радвам се, че ти харесва! Ще си маркирам новия адрес :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
А колко време трябва да се пече и защо се поставя съд с вода на дъното на фурната?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Цветелин! Пуснах само единия коментар, защото сте написали два еднакви. Аз не съм голям експерт при приготвянето на хляб, но знам, че е добре при печенето на хляб на дъното на фурната да се поставя съд с вода, който овлажнява въздуха. Парата помага на хляба да се надигне повече и да стане пухкав. Времето за печене не съм засичала. Проверявам хляба дали е готов с дървено шишче, когато излезе сухо без да е полепнало тесто по него значи хляба е готов. Благодаря, че наминахте и се надявам да съм била полезна.
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Има грешка в рецептата, най-вероятно количеството на царевичното брашно.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! Защо смятате, че има грешка, нещо не се е получило тестото ли? Ако трябва да съм честна не съм приготвяла този хляб от доста време и не успявам да си намеря бележките си, за да видя дали не съм допуснала грешка при написването, но обещавам да го приготвя много скоро и да проверя количествата брашно.
ИзтриванеБлагодаря за отделеното време и коментара. Поздрави!
Извинявай, че писах анонимно, но не знам каква регистрация трябва да имам за да излиза името ми. Както и да е, казвам се Олга, пробвах рецептата два пъти, първият път с 500/200 съотношение на брашната, защото имах само 200г царевично, стана хляб, но за да успея да омеся тестото трябваше да добавя още доста вода. Обикновено на 500г брашно трябва да има 250мл течност. Втория път вече го направих с точните пропорции брашно, като си добавих още в началото още 50мл вода, но се получиха две тухлички. Няма как да стане толкова пухкав хляб с такова количество царевично брашно. Може би трябва да е около 150-200г.
ОтговорИзтриванеЗдравей Олга! Много странно защо се е получило така, каква мая използваш? Количеството течност в рецептата е 300мл /200мл вода + 100мл прясно мляко/ към 700г брашно /400г бяло + 300г царевично/. Както ти писах по-горе обещавам тези дни да намеря време и да приготвя този хляб отново, за да проверя пропорциите. Бих те посъветвала да провериш маята и когато добавяш брашната да го правиш постепенно и ако се наложи да не слагаш цялото количество брашно. Успех следващия път :).
Изтриване