И да похапнем ... Царевичен хляб


Продукти:
200мл вода
100мл прясно мляко
20г мая
1с.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
400г бяло брашно
300г царевично брашно

 Затопляме водата и прясното мляко /трябва да са хладки, не горещи/ и разтваряме в тях захарта и маята. Пресяваме двата вида брашно и солта в тавичка, правим кладенче в средата и изливаме течността с маята. Добавяме зехтина. С лъжица придърпваме по малко от брашното и бъркаме, докато се сгъсти сместа. С ръце омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса на топло за около час или докато удвои обема си. Омесваме го отново, оформяме го във формата на хляб и поставяме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. Втаса втори път на топло за 40 мин. Намазваме го с прясно мляко и с остър нож правим три разреза по повърхността на тестото. Печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност, като на дъното на фурната поставяме съд с вода.

Да ви е сладко!

Коментари

  1. Чудесен хляб,Дианка!Намазването с пресно млеко ще го пробвам!Благодаря ти и прекрасна вечер:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Пробвай и сподели впечатления :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Дианка ,хляба е разкошен!
    С чудесен загар и апетитна коричка!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мира! Обикновено не се справям с царевичното брашно, но този хляб се получи страхотно :).
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Изглежда божествено! Ще опитам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Еос! Радвам се, че намина :).
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Чудесен хляб-усещам аромата му....
    Хубав ден,Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе!
      Поздрави, мила и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Ехааааа Дианче колко е пухкам с припекана коричка, ароматен и вкусен!
    Много хубав браво!
    Прегръдки и хубав празник !

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен е! Толкова пухкав, със страхотна коричка! Намазване само с прясно мляко не съм срещала досега като че ли, но ще пробвам и аз. Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате благодаря! Пробвай с млякото и сподели впечатления :)
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  7. Ех, че вкусен хляб, Диди! Страхотен е станал!
    Новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси благодаря! радвам се, че ти харесва! Ще си маркирам новия адрес :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  8. А колко време трябва да се пече и защо се поставя съд с вода на дъното на фурната?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте Цветелин! Пуснах само единия коментар, защото сте написали два еднакви. Аз не съм голям експерт при приготвянето на хляб, но знам, че е добре при печенето на хляб на дъното на фурната да се поставя съд с вода, който овлажнява въздуха. Парата помага на хляба да се надигне повече и да стане пухкав. Времето за печене не съм засичала. Проверявам хляба дали е готов с дървено шишче, когато излезе сухо без да е полепнало тесто по него значи хляба е готов. Благодаря, че наминахте и се надявам да съм била полезна.
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Има грешка в рецептата, най-вероятно количеството на царевичното брашно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен! Защо смятате, че има грешка, нещо не се е получило тестото ли? Ако трябва да съм честна не съм приготвяла този хляб от доста време и не успявам да си намеря бележките си, за да видя дали не съм допуснала грешка при написването, но обещавам да го приготвя много скоро и да проверя количествата брашно.
      Благодаря за отделеното време и коментара. Поздрави!

      Изтриване
  11. Извинявай, че писах анонимно, но не знам каква регистрация трябва да имам за да излиза името ми. Както и да е, казвам се Олга, пробвах рецептата два пъти, първият път с 500/200 съотношение на брашната, защото имах само 200г царевично, стана хляб, но за да успея да омеся тестото трябваше да добавя още доста вода. Обикновено на 500г брашно трябва да има 250мл течност. Втория път вече го направих с точните пропорции брашно, като си добавих още в началото още 50мл вода, но се получиха две тухлички. Няма как да стане толкова пухкав хляб с такова количество царевично брашно. Може би трябва да е около 150-200г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Олга! Много странно защо се е получило така, каква мая използваш? Количеството течност в рецептата е 300мл /200мл вода + 100мл прясно мляко/ към 700г брашно /400г бяло + 300г царевично/. Както ти писах по-горе обещавам тези дни да намеря време и да приготвя този хляб отново, за да проверя пропорциите. Бих те посъветвала да провериш маята и когато добавяш брашната да го правиш постепенно и ако се наложи да не слагаш цялото количество брашно. Успех следващия път :).

      Изтриване

Публикуване на коментар