Наскоро Мария ни показа един страхотен сладкиш, който изглеждаше толкова апетитно, че аз не устоях на изкушението и го приготвих. В оригиналната рецепта на Наталина е с круши, но тъй като имах в повечко ябълки го приготвих с тях. Вероятно с крушите ще е доста по-ароматно, но и с ябълките се получи се перфектно!!!
Ето и рецептата:
Продукти:
2 яйца
100 г. захар
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
150 г. брашно
1/2 бакпулвер
щипка сол
3 ябълки
заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар
Разбиваме добре яйцата и солта. Прибавяме по малко от захарта, като не спираме да разбиваме. Яйцата и захарта трябва да станат на бял крем. В друга купа пресяваме брашното и бакпулвера, прибавяме към яйчната смес. Накрая добавяме млякото, смесено с олиото.
Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на тънки резени.
В тавичка, предварително застлана с хартия за печене изсипете половината смес. Покрийте с ябълки и залейте с останалата кексова смес.
Сладкиша се пече в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин.
За заливката слагате маслото да се стопи на слаб котлон. Добавяте захарта и бъркате докато се стопи. Не бива да се карамелизира, а само да се стопи захарта. Оставяте да се охлади. Разбивате яйцето и смесвате с охладената маслена смес.
Изваждате сладкиша от фурната, надупчвате на места и поливате със заливката. Връщате във фурната и печете още 20 мин.
Готовия сладкиш поднасяте поръсен с пудра захар или полят с карамелен сос.
за карамеления сос:
1/2ч.ч. захар
1/4ч.ч. масло
1/4ч.ч. течна сетана
Карамелизирате захарта, добавяте маслото и сметаната. Оставяте да ври и бъркате непрекъснато до получаването на карамелен сос. Охладете леко и полейте готовия сладкиш.
Да ви е сладко!
Ето и рецептата:
Продукти:
2 яйца
100 г. захар
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
150 г. брашно
1/2 бакпулвер
щипка сол
3 ябълки
заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар
Разбиваме добре яйцата и солта. Прибавяме по малко от захарта, като не спираме да разбиваме. Яйцата и захарта трябва да станат на бял крем. В друга купа пресяваме брашното и бакпулвера, прибавяме към яйчната смес. Накрая добавяме млякото, смесено с олиото.
Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на тънки резени.
В тавичка, предварително застлана с хартия за печене изсипете половината смес. Покрийте с ябълки и залейте с останалата кексова смес.
Сладкиша се пече в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин.
За заливката слагате маслото да се стопи на слаб котлон. Добавяте захарта и бъркате докато се стопи. Не бива да се карамелизира, а само да се стопи захарта. Оставяте да се охлади. Разбивате яйцето и смесвате с охладената маслена смес.
Изваждате сладкиша от фурната, надупчвате на места и поливате със заливката. Връщате във фурната и печете още 20 мин.
Готовия сладкиш поднасяте поръсен с пудра захар или полят с карамелен сос.
за карамеления сос:
1/2ч.ч. захар
1/4ч.ч. масло
1/4ч.ч. течна сетана
Карамелизирате захарта, добавяте маслото и сметаната. Оставяте да ври и бъркате непрекъснато до получаването на карамелен сос. Охладете леко и полейте готовия сладкиш.
Да ви е сладко!
Много ароматен и вкусен сладкиш,Дианка!
ОтговорИзтриванеЯбълките са не по-малко ароматни от крушите..:)
Благодаря Бети! Предпочитам ябълките пред крушите, защото в крушите има повече течност и обикновено десертите се получават сбити, но този определено ще го пробвам и с круши.
ИзтриванеПоздрави!
Супер е станал,Дианка!
ОтговорИзтриванеУсмихнати почивни дни!
Благодаря Роси!
ИзтриванеПоздрави, мила!
Диди, сладкишът изглежда чудесно! Хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотен е, Диде!
ОтговорИзтриванеОсобено с тази карамелена заливка :))
Благодаря Пепи!
ИзтриванеПоздрави!
Сладкишът е чудесен!
ОтговорИзтриванеОпитвала съм го с круши,
но със всеки плод ще е вкусен!
Наистина е чуден Дани! Непременно ще го пробвам с круши :)
ИзтриванеПоздрави!
Неустоим е сладкиша ти Диди!
ОтговорИзтриванеКарамелената заливка направо ме изкушава!
Поздрави!
Благодаря Зиче! Истинско изкушение е карамела :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Наистина ароматен и сладък:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесно есенно предложение:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Соня!
ОтговорИзтриванеyummy, the food looks delicious, am now feeling hungry ...
ОтговорИзтриванеThank You!I am glad that you visited my blog.
ИзтриванеHave a nice day!
С този карамелен сос това плодово сладкишче е страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Истински разкош е :). Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
É bonito e delicioso!!!
ОтговорИзтриванеFiquei com água na boca.
Bom domingo!
Boa semana!
°º✿♫
°º✿ Beijinhos do Brasil!
º° ✿♥ ♫° ·.
И с круши и с ябълки, все е отличен резултатът на есенните сладкиши, Диана, особено съчетани с карамел! А твоят изглежда доста апетитно! Направо съжалявам за диетата, която почнах! Много изкушаваш, да знаеш! :))
ОтговорИзтриванеХубава, неделна вечер!
Благодаря Ирма! Вероятно с круши ще е още по-съблазнителен резултата, ще се пробва, няма как :)).
ИзтриванеПоздрави!