петък, 5 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Френски сладкиш

Наскоро Мария ни показа един страхотен сладкиш, който изглеждаше толкова апетитно, че аз не устоях на изкушението и го приготвих. В оригиналната рецепта на Наталина е с круши, но тъй като имах в повечко ябълки го приготвих с тях. Вероятно с крушите ще е доста по-ароматно, но и с ябълките се получи се перфектно!!!
Ето и рецептата:
Продукти:
2 яйца
100 г. захар
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
150 г. брашно
1/2 бакпулвер
щипка сол
3 ябълки

заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Разбиваме добре яйцата и солта. Прибавяме по малко от захарта, като не спираме да разбиваме. Яйцата и захарта трябва да станат на бял крем. В друга купа пресяваме брашното и бакпулвера, прибавяме към яйчната смес. Накрая добавяме млякото, смесено с олиото.
Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на тънки резени.
В тавичка, предварително застлана с хартия за печене изсипете половината смес. Покрийте с ябълки и залейте с останалата кексова смес.
Сладкиша се пече в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин.
За заливката слагате маслото да се стопи на слаб котлон. Добавяте захарта и бъркате докато се стопи. Не бива да се карамелизира, а само да се стопи захарта. Оставяте да се охлади. Разбивате яйцето и смесвате с охладената маслена смес.
Изваждате сладкиша от фурната, надупчвате на места и поливате със заливката. Връщате във фурната и печете още 20 мин.
Готовия сладкиш поднасяте поръсен с пудра захар или полят с карамелен сос.

за карамеления сос:
1/2ч.ч. захар
1/4ч.ч. масло
1/4ч.ч. течна сетана

Карамелизирате захарта, добавяте маслото и сметаната. Оставяте да ври и бъркате непрекъснато до получаването на карамелен сос. Охладете леко и полейте готовия сладкиш.
Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Много ароматен и вкусен сладкиш,Дианка!
    Ябълките са не по-малко ароматни от крушите..:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Бети! Предпочитам ябълките пред крушите, защото в крушите има повече течност и обикновено десертите се получават сбити, но този определено ще го пробвам и с круши.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Супер е станал,Дианка!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, сладкишът изглежда чудесно! Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е, Диде!
    Особено с тази карамелена заливка :))

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкишът е чудесен!
    Опитвала съм го с круши,
    но със всеки плод ще е вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е чуден Дани! Непременно ще го пробвам с круши :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Неустоим е сладкиша ти Диди!
    Карамелената заливка направо ме изкушава!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зиче! Истинско изкушение е карамела :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Наистина ароматен и сладък:)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно есенно предложение:)!

    ОтговорИзтриване
  9. yummy, the food looks delicious, am now feeling hungry ...

    ОтговорИзтриване
  10. С този карамелен сос това плодово сладкишче е страхотно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истински разкош е :). Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. É bonito e delicioso!!!
    Fiquei com água na boca.

    Bom domingo!
    Boa semana!

    °º✿♫
    °º✿ Beijinhos do Brasil!
    º° ✿♥ ♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  12. И с круши и с ябълки, все е отличен резултатът на есенните сладкиши, Диана, особено съчетани с карамел! А твоят изглежда доста апетитно! Направо съжалявам за диетата, която почнах! Много изкушаваш, да знаеш! :))
    Хубава, неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма! Вероятно с круши ще е още по-съблазнителен резултата, ще се пробва, няма как :)).
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...