Вярна на стила си от последните дни отново ябълки и кокос при мен. Обожавам тази комбинация, много ароматна и вкусна. Ето и рецептата:
за масленото тесто:
100гр. масло стайна температура
1/3 ч.захар
1яйце
1ч.л. ванилия
1 2/3 ч.ч. брашно
за пълнеж:
4 средни ябълки
4 с.л. захар
20гр. масло
1ч.л. канела
1 яйце
1 ванилия
1/3 ч.ч. едросмляни орехи
2 с.л. кафява захар
1/4 ч.ч. овесени ядки
25гр. хладно масло
За тестото разбийте маслото и захарта до бял крем, добавете яйцето и ванилията и разбъркайте. Прибавете брашното на порции, като не разбърквате много. Трябва да се получи меко, не лепнещо по ръцете тесто /ако е нужно добавете още малко брашно/. Завийте го с домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.
Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете го на четири топки и от всяка разточете кора с дебелина 5мм. Поставете я във формичката и добре притеснете по стените на съда. Изрежете излишното с ножа. Надупчете дъното и стените с вилица. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса около 20-25 мин. или докато порозовее тестото. Извадете и оставете леко да се охлади и пригответе яйчния крем. Смесете сметаната, останалите лъжици захар, яйцето и ванилията.
Върху охладения блат разпределете ябълките, полейте със сметаната и печете във фурната 15 мин. Горещите тарти поръсете с трохите и печете още 10-15 мин.
Поръската се приготвя като всички продукти се смесват и се стриват с ръце до получаване на трохи.
* От това количество тесто ми излязоха три малки тарти с размери 12см и една 15см диаметър.
* Ако брашното се окаже недостатъчно и тестото продължава да лепне добавете още, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко.
* Ако сметаната в пълнежа ви е подсладена не добавяйте захар
* От това количество тесто ми излязоха три малки тарти с размери 12см и една 15см диаметър.
* Ако брашното се окаже недостатъчно и тестото продължава да лепне добавете още, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко.
* Ако сметаната в пълнежа ви е подсладена не добавяйте захар
Адаптирано от тук.
Страхотни са, дори при мен се разнесе уханието им! Прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеМного апетитни, Дидка!Честит празник!
ОтговорИзтриванеnefis ellerine sağlık
ОтговорИзтриванеsevgiler:)
Ароматни, вкусни и красиви!
ОтговорИзтриванеДианка, много красив десерт! А щом е с ябълки и е много вкусен!
ОтговорИзтриванеЧудесно,, ощв във фейсбук си ги харесах! Ябълки, кокос и прехи, супер комбинация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианче, това определено ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и ароматно звучи, четейки съставките!
пожелание за хубава вечер:)
Дианка,
ОтговорИзтриванеи на мен ми харесва , комбинацията е пленителна!!!
Поздрави и хубава неделя!
Много харесвам тези маслено-плодови пайчета! А поръската е чудесна идея! Вкусотия!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и спорна нова седмица!
Чудни плодови тарталетки,Диди,правила съм подобни,но без поръската,която е великолепна идея!
ОтговорИзтриванеМного,много вкусно отново!
Прегръдки!
Благодаря ви мили момичета, че наминахте. Щастлива съм, че десерта ви допада в мое изпълнение.Извинявам се за късното включване, прегръщам ви и ви пожелавам спокойна и усмихната седмица!
ОтговорИзтриване