четвъртък, 6 септември 2012 г.

И да похапнем ... Ябълкови мини тарти с кокосова поръска


Вярна на стила си от последните дни отново ябълки и кокос при мен. Обожавам тази комбинация, много ароматна и вкусна. Ето и рецептата:

1 ч.ч. = 150мл

Продукти: 
за масленото тесто:
100гр. масло стайна температура
1/3 ч.захар
1яйце
1ч.л. ванилия
1 2/3 ч.ч. брашно

за пълнеж:
4 средни ябълки
4 с.л. захар
20гр. масло
1ч.л. канела
1 яйце
1/2ч.ч. сметана
1 ванилия
за кокосовата поръска:
1/3 ч.ч. едросмляни орехи
2 с.л. кафява захар
1/4 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. кокосови стърготини
25гр. хладно масло
За тестото разбийте маслото и захарта до бял крем, добавете яйцето и ванилията и разбъркайте. Прибавете брашното на порции, като не разбърквате много. Трябва да се получи меко, не лепнещо по ръцете тесто /ако е нужно добавете още малко брашно/. Завийте го с домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.
Пригответе пълнеж, като почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в подходящ съд, поръсете с 2 с.л. от захарта, канелата и маслото и гответе на слаб огън около 20 мин., докато омекнат ябълките. Охладете сместа.
Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете го на четири топки и от всяка разточете кора с дебелина 5мм. Поставете я във формичката и добре притеснете по стените на съда. Изрежете излишното с ножа. Надупчете дъното и стените с вилица. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса около 20-25 мин. или докато порозовее тестото. Извадете и оставете леко да се охлади и пригответе яйчния крем. Смесете сметаната, останалите лъжици захар, яйцето и ванилията.
Върху охладения блат разпределете ябълките, полейте със сметаната и печете във фурната 15 мин. Горещите тарти поръсете с трохите и печете още 10-15 мин.
Поръската се приготвя като всички продукти се смесват и се стриват с ръце до получаване на трохи.
 * От това количество тесто ми излязоха три малки тарти с размери 12см и една 15см диаметър.
* Ако брашното се окаже недостатъчно и тестото продължава да лепне добавете още, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко.
* Ако сметаната в пълнежа ви е подсладена не добавяйте захар

Адаптирано от тук.

11 коментара:

  1. Страхотни са, дори при мен се разнесе уханието им! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни, Дидка!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Ароматни, вкусни и красиви!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, много красив десерт! А щом е с ябълки и е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно,, ощв във фейсбук си ги харесах! Ябълки, кокос и прехи, супер комбинация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианче, това определено ще ми хареса!
    Много вкусно и ароматно звучи, четейки съставките!
    пожелание за хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    и на мен ми харесва , комбинацията е пленителна!!!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Много харесвам тези маслено-плодови пайчета! А поръската е чудесна идея! Вкусотия!
    Лека нощ и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни плодови тарталетки,Диди,правила съм подобни,но без поръската,която е великолепна идея!
    Много,много вкусно отново!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви мили момичета, че наминахте. Щастлива съм, че десерта ви допада в мое изпълнение.Извинявам се за късното включване, прегръщам ви и ви пожелавам спокойна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...