Със сигурност това няма да е нищо нова за вас. Просто предлагам мой вариант на този ефектен и вкусен десерт.
За крема течната сметана се кипва и отмества от котлона. Прибавя се течния шоколад и се бъркайте непрекъснато до получаване на гладък шоколадов крем. Оставя се на страни за да изстине малко.
Кексовата платка се сиропира с прясното мляко, което може предварително да подсладите по ваш вкус. Аз не го подслаждах, защото шоколада ми беше достатъчно сладък. Накрая се намазва обилно с шоколадовия крем. Понякога съм разрязвала платката на две и по средата също съм слагала от шоколадовия крем.
Украсата е по желание.
Продукти:
блат:
7 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао
крем:
100мл. течна сметана
3-4 препълнени с. л. течен шоколад „Финети”
Освен това 2/3 ч.ч. прясно мляко за сиропиране.
Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Разделя се сместа на две равни части.
Към първата се прибавя 1 ч.ч. брашно постепенно /лъжица по лъжица/.
Към втората се прибавя ½ ч.ч. брашно, какаото и ½ ч.ч. смлени орехи.
В предварително заслана с пекарска хартия тава се изсипват две с. л. жълта смес, след това 2 с.л. кафява смес, после пак жълта и след това кафява и така докато свършат двете смеси.
Пече се в предварително загряла фурна на 200гр. около 40-45 мин. или до готовност.
Когато кексовата платка е готова се оставя да се охлади добре.
7 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао
крем:
100мл. течна сметана
3-4 препълнени с. л. течен шоколад „Финети”
Освен това 2/3 ч.ч. прясно мляко за сиропиране.
Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Разделя се сместа на две равни части.
Към първата се прибавя 1 ч.ч. брашно постепенно /лъжица по лъжица/.
Към втората се прибавя ½ ч.ч. брашно, какаото и ½ ч.ч. смлени орехи.
В предварително заслана с пекарска хартия тава се изсипват две с. л. жълта смес, след това 2 с.л. кафява смес, после пак жълта и след това кафява и така докато свършат двете смеси.
Пече се в предварително загряла фурна на 200гр. около 40-45 мин. или до готовност.
Когато кексовата платка е готова се оставя да се охлади добре.
Кексовата платка се сиропира с прясното мляко, което може предварително да подсладите по ваш вкус. Аз не го подслаждах, защото шоколада ми беше достатъчно сладък. Накрая се намазва обилно с шоколадовия крем. Понякога съм разрязвала платката на две и по средата също съм слагала от шоколадовия крем.
Украсата е по желание.
Този кекс винаги ме впечатлява. Толкова е интересен, различен и оригинален. Като гледам снимките и много вкусен. Аз още не съм го правила, но ми е в плановете:) Ще си взема парченце от твоя, прекрасен е!
ОтговорИзтриванеДобре, че го припомни, страхотен е!
ОтговорИзтриванеДидка, чудесно шаренко предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна седмица!
Много ефектен кекс! Не бих отказала няколко парченца :) И аз си го включвам в плановете, но ще гледам да го спретна преди пролетта, защото нали трябва да се пази линия :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност обаче ми се прииска да си бодна едно парченце от този пухкав и пъстър кекс,че и с шоколадова завивка,чудничък е!
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Диди!
Чудесен кекс-с глазура....суперски е.Взимам си праченце за кафето.
ИзтриванеХубав празник,Дани!
Ех, че хубав!!!
ОтговорИзтриванеИ с тази глазура отгоре... облизах си пръстите тук:)
Момичета толкова много ме зарадвахте. Благодаря ви за хубавите коментари. Кексчето наистина си го бива,а и с шоколада отгоре ммммм :) Прегръщам ви! Хубава и спокойна вечер!
ОтговорИзтриване