И да похапнем ... Охлювчета с кашкавал и сирене

Продукти:

за тестото:

200мл. топла вода

10г свежа мая

3с.л. олио

½ с.л. захар

½ ч.л. самардала /или сол/

330г брашно

за втасване:

30г масло

1/2ч.ч. олио

за пълнеж:

120г натрошено сирене

120г настърган кашкавал

за намазване:

1 жълтък

1с.л. прясно мляко

Омесете меко тесто от изброените продукти. Аз го приготвям в хлебопекарна, на програма без втасване. Нейната продължителност е 15 мин. и само омесва добре тестото. В контейнера на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:

вода

захар

олио

половината брашно

самардала или сол

останалата част от брашното

мая

Докато тестото се меси загрейте маслото и олиото. Когато тестото е готово го разделете на осем равни части. Оформете ги в овални топки и ги подредете в подходящ съд. Залейте ги с топлата мазнина. Покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура да втаса за 20 мин.

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе си голяма тава и я покрийте с хартия за печене.

Всяка част от тестото извадете от мазнината и не я мачкайте или омесвата. Поставете върху равна повърхност и разтеглете с пръсти във форма на правоъгълник, колкото можете по тънко. Сложете по дължина, в средата от плънката /малко сирене и малко кашкавал/ и завийте с двата края. Получава се дълга лента, която навийте на руло. 


Притиснете полученото руло между дланите си, за да се сплеска леко. Така получените охлювчвта подредете в тавичката. Оставете да си починат 10 мин. Намажете ги с разбит жълтък с прясно мляко и печете за около 30-35мин. или до готовност.

Да ви е сладко!


Коментари