Продукти:
за тестото:
200мл. топла вода
10г свежа мая
3с.л. олио
½ с.л. захар
½ ч.л. самардала /или сол/
330г брашно
за втасване:
30г масло
1/2ч.ч. олио
за пълнеж:
120г натрошено сирене
120г настърган кашкавал
за намазване:
1 жълтък
1с.л. прясно мляко
Омесете меко тесто от
изброените продукти. Аз го приготвям в хлебопекарна, на програма без втасване.
Нейната продължителност е 15 мин. и само омесва добре тестото. В контейнера на
хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
вода
захар
олио
половината брашно
самардала или сол
останалата част от
брашното
мая
Докато тестото се меси загрейте
маслото и олиото. Когато тестото е готово го разделете на осем равни части.
Оформете ги в овални топки и ги подредете в подходящ съд. Залейте ги с топлата
мазнина. Покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура да втаса за
20 мин.
Всяка част от тестото извадете от мазнината и не я мачкайте или омесвата. Поставете върху равна повърхност и разтеглете с пръсти във форма на правоъгълник, колкото можете по тънко. Сложете по дължина, в средата от плънката /малко сирене и малко кашкавал/ и завийте с двата края. Получава се дълга лента, която навийте на руло.
Притиснете полученото руло между дланите си, за да се сплеска леко. Така получените охлювчвта подредете в тавичката. Оставете да си починат 10 мин. Намажете ги с разбит жълтък с прясно мляко и печете за около 30-35мин. или до готовност.Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар