Продукти:
за блата:
110г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер /10г/
1ч.ч. капучино
4 средно големи круши
30г настърган шоколад
за крема:
250г маскарпоне
1/2 ч.ч. захар
200г. крем сирене
2 с.л. течна сладкарска сметана
за украса:
2 средно големи круши
филирани бадеми
сока на половин лимон
За блата пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме сухите съставки на части, като редуваме с капучиното. Полученото кексово тесто оставяме настрани и се заемаме с крушите. Почистваме ги от семките и кората ги смиламе в кухненски робот или блендер. Ако нямате просто ги настържете на ситно ренде. Трябва да се получи пюре от круши. Смесете пюрето с настъргания шоколад и прибавете към кексовата смес. Объркайте добре със силиконова или дървена шпатула и разделете сместа на две. Печете два отделни блата. Моята форма е с диаметър 20см. получиха се два средно дебели блата. Покрийте формата предварително с хартия за печене, излейте сместа за блата и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Блатовете оставете да се охладят.
За крема разбийте всички продукти до получаване на пухкав крем.
В подходящ поднос сложете единия блат. Върху него разпределете крема, който трябва да е висок колкото височината на блата и поставете втория блат. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете с круши и филирани бадеми.
Крушите за украсата почистих от семките, нарязах на тънки ленти и напръсках със сока от лимона, за да не потъмняват. /въпреки това при мен потъмняха :(, следващият път ще ги накисна в някакъв ароматен алкохол/.
Да ви е сладко!
за блата:
110г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер /10г/
1ч.ч. капучино
4 средно големи круши
30г настърган шоколад
за крема:
250г маскарпоне
1/2 ч.ч. захар
200г. крем сирене
2 с.л. течна сладкарска сметана
за украса:
2 средно големи круши
филирани бадеми
сока на половин лимон
За блата пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме сухите съставки на части, като редуваме с капучиното. Полученото кексово тесто оставяме настрани и се заемаме с крушите. Почистваме ги от семките и кората ги смиламе в кухненски робот или блендер. Ако нямате просто ги настържете на ситно ренде. Трябва да се получи пюре от круши. Смесете пюрето с настъргания шоколад и прибавете към кексовата смес. Объркайте добре със силиконова или дървена шпатула и разделете сместа на две. Печете два отделни блата. Моята форма е с диаметър 20см. получиха се два средно дебели блата. Покрийте формата предварително с хартия за печене, излейте сместа за блата и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Блатовете оставете да се охладят.
За крема разбийте всички продукти до получаване на пухкав крем.
В подходящ поднос сложете единия блат. Върху него разпределете крема, който трябва да е висок колкото височината на блата и поставете втория блат. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете с круши и филирани бадеми.
Крушите за украсата почистих от семките, нарязах на тънки ленти и напръсках със сока от лимона, за да не потъмняват. /въпреки това при мен потъмняха :(, следващият път ще ги накисна в някакъв ароматен алкохол/.
Да ви е сладко!
Ау, каква торта виждам тук! Прекрасна рецепта, удивителна визия, разкош от всякъде! Чудесна е, Дианче и на вкус много ще ми допадне! Благодаря за споделянето! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЧудна е Дианче,хем красива, хем апетитна, хем вкусна!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта браво!
Прегръдки!
Чуден разрез! Явно трябва да се пробва! Честита първа пролет, Диана!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, а разрезът е уникален! Изглежда много апетитна:)
ОтговорИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванеЗдравче,
Павлети,
Дари много се радвам, че тортето ви допада. Благодаря за милите думи!
Прегръдки и усмихната нова седмица!
Дали мога вместо смлени круши да използвам ябълков мус?
ОтговорИзтриванеИзглежда прекрасно :)
Здравей Анонимен. Зависи какво съдържа твоя ябълков мус. Ако е само добре пасирани ябълки няма проблем, но ако има други добавки, вероятно ще трябва да се добави още малко брашно.
ИзтриванеБлагодаря че намина и коментира. Поздрави!