Този невероятен десерт привлечи вниманието ми тук при Павлина и отлежаваше в списъка за приготвяне. Скоро Дани ми го припомни е ето цъфна на моята празнична трапеза снощи. Аз гледам с недоверие на чийзкейковете с печене, защото имам горчив опит с приготвянето на един черешов, но този просто си струва. Опитайте!
Продукти:
за блата:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
70г масло
2с.л. кайсиево масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 голяма ябълка
1/2ч.ч. орехи или други ядки по ваше желание /може и без ядките/
за чийзкрема:
250г маскарпоне
180г крем сирене
1/2ч.ч. захар
3 яйца
за топинг:
50г масло
1/3 ч.ч. захар /за предпочитане кафява/
2с.л. мед
500г. плодове /ябълки и круши/
1ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. канела
За блата пресейте брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете кайсиевото масло, яйцето и разбъркайте. Обелете и почистете ябълката. Нарежете я на малки кубчета. Ядките начупете на малки парченца и заедно с ябълката прибавете към сместа. Разпределете в подходяща тава /за предпочитане с разкопчаващ ринг/, предварително застлана с хартия за печене.
За чийзкрема разбийте добре крем сиренето, маскарпонето и захарта. Прибавяйте едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяте след като предходното е напълно усвоено от сместа. Пожелание може да ароматизирате с ванилия. Излейте чийзкрема върху блата. Може да увиете дъното с фолио, за да не изтича крема във фурната. Печете в предварително загряла на 150 градуса фурна за 1 час и 15 мин. или на 170 градуса за час. Готовия чийзкрем оставете да се охлади напълно.
За ябълковия топинг, в подходяща купа смесете маслото, захарта и меда. Оставете ги на котлона да се разтопи захарта. Прибавете почистените и нарязани на купчета плодове и разбъркайте. Оставете на котлона докато се редуцира течността, като разбърквате периодично. Готовата смес ароматизирайте с джинджифила и канелата и оставете да се охлади леко.
Готовия и напълно охладен чийзкейк внимателно извадете от формата. Поставете го в подходяща чиния и полейте щедро с топинга. Невероятен десерт!
Да ви е сладко!
Продукти:
за блата:
1 яйце
70г масло
2с.л. кайсиево масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 голяма ябълка
1/2ч.ч. орехи или други ядки по ваше желание /може и без ядките/
за чийзкрема:
250г маскарпоне
180г крем сирене
1/2ч.ч. захар
3 яйца
за топинг:
50г масло
1/3 ч.ч. захар /за предпочитане кафява/
2с.л. мед
500г. плодове /ябълки и круши/
1ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. канела
За блата пресейте брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете кайсиевото масло, яйцето и разбъркайте. Обелете и почистете ябълката. Нарежете я на малки кубчета. Ядките начупете на малки парченца и заедно с ябълката прибавете към сместа. Разпределете в подходяща тава /за предпочитане с разкопчаващ ринг/, предварително застлана с хартия за печене.
За чийзкрема разбийте добре крем сиренето, маскарпонето и захарта. Прибавяйте едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяте след като предходното е напълно усвоено от сместа. Пожелание може да ароматизирате с ванилия. Излейте чийзкрема върху блата. Може да увиете дъното с фолио, за да не изтича крема във фурната. Печете в предварително загряла на 150 градуса фурна за 1 час и 15 мин. или на 170 градуса за час. Готовия чийзкрем оставете да се охлади напълно.
За ябълковия топинг, в подходяща купа смесете маслото, захарта и меда. Оставете ги на котлона да се разтопи захарта. Прибавете почистените и нарязани на купчета плодове и разбъркайте. Оставете на котлона докато се редуцира течността, като разбърквате периодично. Готовата смес ароматизирайте с джинджифила и канелата и оставете да се охлади леко.
Готовия и напълно охладен чийзкейк внимателно извадете от формата. Поставете го в подходяща чиния и полейте щедро с топинга. Невероятен десерт!
Да ви е сладко!
Диди,станал е божествен този чийз!Представям си колко е сочен и плодов!Усмихнат петък! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси! Истински разкош е чийза и много ми допадна с ябълки :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Диди, страхотно се е получил и ти ми напомни колко е вкусен! Благодаря ти за доверието! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка благодаря ти и за милите думи и за рецептата :)! Десерта много се хареса у дома и ще се прави често :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни.
Освен че е страшно вкусен, не се съмнявам и в аромата му.
ОтговорИзтриванеПоздрави, чудесна идея!
Благодаря Гери! Хубава нова седмица, мила!
ИзтриванеСтрашно вкусен! Наистина невероятен:)
ОтговорИзтриванеТопинга който си му направила е божествен Диди:) И аз бих комбинирала ябълки и круши с джинджифил!
Поздрави и от мен!
Благодаря Дани!Ти си голяма подстрекателка с тази идейна украса :))). Жалко, че не успях да направя тези красиви рози :(. Но пък се насладихме на страхотния десерт :).
ИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Еха, колко ароматен и сочен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБраво, Дианка, чудесен е!
Приятна петъчна вечер, мила!
Благодаря Ирма, твоята положителна оценка значи много за мен :).
ИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Дианка ,чийзкейкът ти е истински разкош!
ОтговорИзтриванеМного красив и в разрез!
Рецептата ми допадна и си я записвам.
Поздрави!
Благодаря Мира! Разреза се получи много интересен, защото основата стана доста гъста и не успя да се разнесе равномерно. Ако сте любители на чийзкейка, непременно пробвай, ще ви хареса :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица
Аууу, великолепно, пък и ябълково! Страшно апетитно изглежда с ябълковото покритие, страшно!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за резултата, Диди :)
Благодаря Ина! Щастлива съм, че ти допада в мое изпълнение.
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната седмица!
Леле, разкошен е!
ОтговорИзтриванеДжиндифил слагам в ястия, но вече на много места виждам че се употребява и в сладкиши. Ще пробвам.
Диана, хубава вечер!
Благодаря Ина! Аз използвам джинджифила често, но само на прах имам у дома. Много ми допада аромата който придава на десерти с круши или мед. Непременно пробвай, мисля че ще ти хареса!Аз мисля да пробвам и пресен, надявам се да не е много лют :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната нова седмица!
Страхотен е, Дианче! Записвам си го и аз, че не минава номера само с гледане :))Ух, как ми се дояде това чудо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева събота!
Благодаря Снежи! Запрятай ръкави, не отнема много време :)) и да не забравиш да споделиш впечатления ;)
ИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Ооо супер е, много ми харесва и ще го запиша и аз! Невероятен! Хубава неделя от мен и вкусна:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате! Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната нова седмица!
Вълшебен десерт,Дианче..........Скоро ще поправя пропуска си :)))))))Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка! Прегръдки и спокойна вечер!
Изтриване