Тази торта приготвих за рожденият си ден преди няколко дни. Много дълго избирах рецептата, защото предпочитанията на семейството бяха "Нещо със сиропиран блат" :)), а на мен все ми се въртеше нещо креместо. В крайна сметка реших да приготвя нещо по техен вкус и се спрях на Кокосовата торта на Вили Конова. Разбира се малко промених, но ефекта бе също толкова вкусно и ефектно торте.
Ето и рецептата:
1ч.ч. = 200мл
Продукти:
за блата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. кокос
2 ч.ч. брашно
2 ч.л какао
за крема:
600мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия
1 яйце
4-5 с.л. захар /или на вкус/
100г бял шоколад
40г масло
бананово сладко
за сиропа:
1ч.ч прясно мляко
1ч.л. мед
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Добавят се киселото мляко, олиото и ванилията. Отделно се пресява брашното и бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се слага кокоса. Сместа се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото. Изпичат се два блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
За крема смесвате млякото и захарта и ги слагате на котлона да кипнат. Отделно разбивате яйцето, наливате малко студена вода и разтваряте нишестето в тази смес. Добавяте го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Внимавайте да не стане на бучки. Kогато крема се сгъсти го отдръпнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Добавете и маслото. Бъркайте до пълното им стопяване и усвояване от сместа. Получения крем покрийте с найлоново фолио, което да е залепено за повърхността, за да не се получи коричка и оставете да се охлади напълно.
За сиропа разтворете меда в прясното мляко.
Готовите блатове нарежете напречно на филии с дебелина около 2см, така както е показала Йоли тук. В подходяща тортена форма, с разкопчаващ се ринг редите една до друга "филиите" блат, като редувате тъмен и бял. Сиропирайте със меденото прясно мляко, намазвате с бананово сладко и заливате с половината крем. Редите втори блат по същия начин, сиропирате, намзвате със сладко и покривате с останалия крем. Така получената торта отново покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне два часа, а най добре за през ноща. Когато е готова отстранете внимателно ринга и украсете по ваше желания. При мен беше с крем от 200г заквасена сметана и 100мл течна и 2 с.л. захар. Разбих съставките на крем и покрих цялата торта. Украсих с парчета мандарина и карамелизирани кокосови стърготини.
* Правих и втори вариант на тортата. Изпекох цял блат в голямата правоъгълна тава на фурната, като в едната половина излях бялата смес, а в другата тъмната. Блата нарязах на ленти с ширина 5см и направих вита торта. Но трябва да се действа бързо, защото блата е крехък и при сиропирането бързо се разпада. Не сиропирайте много, а само намажете лентите с четка. Накрая украсих със сметановата смес, както описах по-горе и декорирах по същия начин.
Да ви е сладко!
Ето и рецептата:
1ч.ч. = 200мл
Продукти:
за блата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. кокос
2 ч.ч. брашно
2 ч.л какао
за крема:
600мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия
1 яйце
4-5 с.л. захар /или на вкус/
100г бял шоколад
40г масло
бананово сладко
за сиропа:
1ч.ч прясно мляко
1ч.л. мед
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Добавят се киселото мляко, олиото и ванилията. Отделно се пресява брашното и бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се слага кокоса. Сместа се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото. Изпичат се два блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
За крема смесвате млякото и захарта и ги слагате на котлона да кипнат. Отделно разбивате яйцето, наливате малко студена вода и разтваряте нишестето в тази смес. Добавяте го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Внимавайте да не стане на бучки. Kогато крема се сгъсти го отдръпнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Добавете и маслото. Бъркайте до пълното им стопяване и усвояване от сместа. Получения крем покрийте с найлоново фолио, което да е залепено за повърхността, за да не се получи коричка и оставете да се охлади напълно.
За сиропа разтворете меда в прясното мляко.
Готовите блатове нарежете напречно на филии с дебелина около 2см, така както е показала Йоли тук. В подходяща тортена форма, с разкопчаващ се ринг редите една до друга "филиите" блат, като редувате тъмен и бял. Сиропирайте със меденото прясно мляко, намазвате с бананово сладко и заливате с половината крем. Редите втори блат по същия начин, сиропирате, намзвате със сладко и покривате с останалия крем. Така получената торта отново покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне два часа, а най добре за през ноща. Когато е готова отстранете внимателно ринга и украсете по ваше желания. При мен беше с крем от 200г заквасена сметана и 100мл течна и 2 с.л. захар. Разбих съставките на крем и покрих цялата торта. Украсих с парчета мандарина и карамелизирани кокосови стърготини.
* Правих и втори вариант на тортата. Изпекох цял блат в голямата правоъгълна тава на фурната, като в едната половина излях бялата смес, а в другата тъмната. Блата нарязах на ленти с ширина 5см и направих вита торта. Но трябва да се действа бързо, защото блата е крехък и при сиропирането бързо се разпада. Не сиропирайте много, а само намажете лентите с четка. Накрая украсих със сметановата смес, както описах по-горе и декорирах по същия начин.
Да ви е сладко!
Поздрави за рождения ден,Дианче!
ОтговорИзтриванеБъди здрава,щастлива и нека вдъхновението не те напуска!
Тортата е свежа,сочна и със сигурност много вкусна!
Хубав ден ти желая!
Честито, Диде! Прекрасна е станала тортата!
ОтговорИзтриванеЖива и здрава да си, Дианка, много щастлива, винаги усмихната и изпълнена с вдъхновения и позитивизъм!
ОтговорИзтриванеТортичката е чудесна!
Честит рожден ден с малко закъснение. Всичко най-добро и много слънчево настроение ти желая.
ОтговорИзтриванеА тортата изглежда много вкусна и с тази празнична цветна декорация... супер.
Поздрави!
Поредното водолейче! Ее, все хубави хора! :)
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, Диди! Много здраве и щастие в живота ти да има!
Страхотна торта!
Поздрави! :)
Да си жива и здрава ,Диди и само хубави емоции да има около теб!Тортичката си я бива-и аз харесвам сиропираните.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Поздрави за рождения ден и от мен.Бъди здрава и винаги радвай близките си по този прекрасен начин.Придала си на тортата наистина празничен вид.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Вили наистина е чудесна тортата. Благодаря за хубавата рецепта! Със сигурност ще се прави и още и още :))
ИзтриванеДиди,много хубава торта си направила.Ние с тебе сме една зодия май!Бъди жива и здрава и много щастлива!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, Дианка! С пожелания за здраве, щастие, късмет и много успехи! Тортата ти е прелестна - толкова слънчева и красива!
ОтговорИзтриванеСъс закъснение честит рожден ден и от мен, с искрени пожелания за здраве и много успехи!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта, сочна и свежа!
Поздрави!
Със закъснение, но от сърце - честит рожден ден, Дианка,
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве и късмет, успехи и кулинарно вдъхновение, много радост и щастие!
Тортата ти е страхотна - много зареждаща и слънчева, сочна и свежа -
и моите поздравления, Диана
Поздрави за Празника, Диана!Много здраве, любов и вдъхновение ти желая!Тортата ме впечатли още във фейсбук!Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички от сърце за пожеланията и милите коментари! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, Диди!
ОтговорИзтриванеБъди здрава, весела щастлива и винаги така красива.
Дано се изпълнят всичките ти мечти и грижите ти да останат настрани. :)
Весела нова седмица и днешен ден, с най-добри пожелания от мен! ♥
Мила Диди тук ти честитя рожденият ден със закъснение, но от сърце! Аз нещо напоследък му изпуснах края на блоговото пространство изобщо. :) Тортата е великолепна и звучи неустоимо!
Много мили пожелания,благодаря Вени! Прегръдки силни от мен :)
ИзтриванеХубав и усмихнат ден!
И тук да ти честитя отминалия рожден ден,мила и да ти пожелая здраве и безкрайно щастливи дни!
ОтговорИзтриванеТортата ти е страхотна,Диди!Представих си я и в другия вариант,чудесно решение!
Аз също я правих по рецепта на Вили за РД на милото,но да видим кога ще види бял свят,рецептата е бижу!
Хлебчето ти също е превъзходно!
Сърдечна прегръдка!
Благодаря Роси! Рецептата наистина си я бива, а и още импровизации са ми в главата :)). Чакам с нетърпение да я видя и в твоя вариант.
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!