И да похапнем ... Домашна кокосова торта за рожден ден

Тази торта приготвих за рожденият си ден преди няколко дни. Много дълго избирах рецептата, защото предпочитанията на семейството бяха "Нещо със сиропиран блат" :)), а на мен все ми се въртеше нещо креместо. В крайна сметка реших да приготвя нещо по техен вкус и се спрях на Кокосовата торта на Вили Конова. Разбира се малко промених, но ефекта бе също толкова вкусно и ефектно торте.

Ето и рецептата:

1ч.ч. = 200мл

Продукти:
за блата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. кокос
2 ч.ч. брашно
2 ч.л какао

за крема:
600мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия
1 яйце
4-5 с.л. захар /или на вкус/
100г бял шоколад
40г масло

бананово сладко

за сиропа:
1ч.ч прясно мляко
1ч.л. мед
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Добавят се киселото мляко, олиото и ванилията. Отделно се пресява брашното и бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се слага кокоса. Сместа се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото. Изпичат се два блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
За крема смесвате млякото и захарта и ги слагате на котлона да кипнат. Отделно разбивате яйцето, наливате малко студена вода и разтваряте нишестето в тази смес. Добавяте го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Внимавайте да не стане на бучки. Kогато крема се сгъсти го отдръпнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Добавете и маслото. Бъркайте до пълното им стопяване и усвояване от сместа. Получения крем покрийте с найлоново фолио, което да е залепено за повърхността, за да не се получи коричка и оставете да се охлади напълно.
За сиропа разтворете меда в прясното мляко.
Готовите блатове нарежете напречно на филии с дебелина около 2см, така както е показала Йоли тук. В подходяща тортена форма, с разкопчаващ се ринг редите една до друга "филиите" блат, като редувате тъмен и бял.  Сиропирайте със меденото прясно мляко,  намазвате с бананово сладко и заливате с половината крем. Редите втори блат по същия начин, сиропирате, намзвате със сладко и покривате с останалия крем. Така получената торта отново покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне два часа, а най добре за през ноща. Когато е готова отстранете внимателно ринга и украсете по ваше желания. При мен беше с крем от 200г заквасена сметана и 100мл течна и 2 с.л. захар. Разбих съставките на крем и покрих цялата торта. Украсих с парчета мандарина и карамелизирани кокосови стърготини.

* Правих и втори вариант на тортата. Изпекох цял блат в голямата правоъгълна тава на фурната, като в едната половина излях бялата смес, а в другата тъмната. Блата нарязах на ленти с ширина 5см и направих вита торта. Но трябва да се действа бързо, защото блата е крехък и при сиропирането бързо се разпада. Не сиропирайте много, а само намажете лентите с четка. Накрая украсих със сметановата смес, както описах по-горе и декорирах по същия начин.
Да ви е сладко!


Коментари

  1. Поздрави за рождения ден,Дианче!
    Бъди здрава,щастлива и нека вдъхновението не те напуска!
    Тортата е свежа,сочна и със сигурност много вкусна!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито, Диде! Прекрасна е станала тортата!

    ОтговорИзтриване
  3. Жива и здрава да си, Дианка, много щастлива, винаги усмихната и изпълнена с вдъхновения и позитивизъм!
    Тортичката е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден с малко закъснение. Всичко най-добро и много слънчево настроение ти желая.
    А тортата изглежда много вкусна и с тази празнична цветна декорация... супер.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Поредното водолейче! Ее, все хубави хора! :)
    Честит рожден ден, Диди! Много здраве и щастие в живота ти да има!
    Страхотна торта!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да си жива и здрава ,Диди и само хубави емоции да има около теб!Тортичката си я бива-и аз харесвам сиропираните.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздрави за рождения ден и от мен.Бъди здрава и винаги радвай близките си по този прекрасен начин.Придала си на тортата наистина празничен вид.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили наистина е чудесна тортата. Благодаря за хубавата рецепта! Със сигурност ще се прави и още и още :))

      Изтриване
  8. Диди,много хубава торта си направила.Ние с тебе сме една зодия май!Бъди жива и здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден, Дианка! С пожелания за здраве, щастие, късмет и много успехи! Тортата ти е прелестна - толкова слънчева и красива!

    ОтговорИзтриване
  10. Със закъснение честит рожден ден и от мен, с искрени пожелания за здраве и много успехи!
    Разкошна торта, сочна и свежа!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Със закъснение, но от сърце - честит рожден ден, Дианка,
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, успехи и кулинарно вдъхновение, много радост и щастие!
    Тортата ти е страхотна - много зареждаща и слънчева, сочна и свежа -
    и моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрави за Празника, Диана!Много здраве, любов и вдъхновение ти желая!Тортата ме впечатли още във фейсбук!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички от сърце за пожеланията и милите коментари! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден, Диди!
    Бъди здрава, весела щастлива и винаги така красива.
    Дано се изпълнят всичките ти мечти и грижите ти да останат настрани. :)
    Весела нова седмица и днешен ден, с най-добри пожелания от мен! ♥

    Мила Диди тук ти честитя рожденият ден със закъснение, но от сърце! Аз нещо напоследък му изпуснах края на блоговото пространство изобщо. :) Тортата е великолепна и звучи неустоимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мили пожелания,благодаря Вени! Прегръдки силни от мен :)
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  15. И тук да ти честитя отминалия рожден ден,мила и да ти пожелая здраве и безкрайно щастливи дни!
    Тортата ти е страхотна,Диди!Представих си я и в другия вариант,чудесно решение!
    Аз също я правих по рецепта на Вили за РД на милото,но да видим кога ще види бял свят,рецептата е бижу!
    Хлебчето ти също е превъзходно!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Рецептата наистина си я бива, а и още импровизации са ми в главата :)). Чакам с нетърпение да я видя и в твоя вариант.
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар