Здравейте всички! След кратко отсъствие отново надничам в моето любимо място :)). И не само надничам, а и ще ви почерпя с нещо много вкусно. Десерта, който ви предлагам е за страстните любители на кокоса, много ароматен, мек и сочен. Прилича малко на торта "Баунти", но не съвсем :)).
Ето и рецептата:
1ч.ч. = 150мл
Продукти:
за блата:
200г майонеза /1 опаковка/
1ч.ч. вода
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
50г кокосови стърготини
за крема:
250г маскарпоне
200г подсладено кондензирано мляко
50г кокосови стърготини
за глазурата:
100г шоколад
1с.л. масло
2с.л. течна сладкарска сметана
Пресяваме брашното с бакпулвера. Добавяме захарта, ванилията и кокоса и смесваме сухите съставки. Към тях прибавяме водата и майонезата и разбъркваме с телена бъркалка да се смесят добре продуктите. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса за 30-40 минути. Изпечения блат оставяме да се охлади.
Крема приготвяме като разбъркваме пак само с телена бъркалка маскарпонето и кондензираното мляко. Добавяме кокоса и отново разбъркваме. Разпределяме крема върху охладения блат и прибираме в хладилника за поне 30 мин.
Глазурата приготвяме като начупваме шоколада на малки парченца, добавяме маслото и сметаната и разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня на котлона. Разтопения шоколад оставяме леко да се охлади и поливаме с него охладения сладкиш.
Оставете готовия десерт да престои в хладилника за поне 3 часа, а най-добре за една нощ.
* Ако обичате по-креместите десерти изпечете блата в по-голяма тавичка, за да се получи по-тънък блат и удвоете продуктите на крема.
Ето и рецептата:
1ч.ч. = 150мл
Продукти:
за блата:
200г майонеза /1 опаковка/
1ч.ч. вода
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
50г кокосови стърготини
за крема:
250г маскарпоне
200г подсладено кондензирано мляко
50г кокосови стърготини
за глазурата:
100г шоколад
1с.л. масло
2с.л. течна сладкарска сметана
Пресяваме брашното с бакпулвера. Добавяме захарта, ванилията и кокоса и смесваме сухите съставки. Към тях прибавяме водата и майонезата и разбъркваме с телена бъркалка да се смесят добре продуктите. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса за 30-40 минути. Изпечения блат оставяме да се охлади.
Крема приготвяме като разбъркваме пак само с телена бъркалка маскарпонето и кондензираното мляко. Добавяме кокоса и отново разбъркваме. Разпределяме крема върху охладения блат и прибираме в хладилника за поне 30 мин.
Глазурата приготвяме като начупваме шоколада на малки парченца, добавяме маслото и сметаната и разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня на котлона. Разтопения шоколад оставяме леко да се охлади и поливаме с него охладения сладкиш.
Оставете готовия десерт да престои в хладилника за поне 3 часа, а най-добре за една нощ.
* Ако обичате по-креместите десерти изпечете блата в по-голяма тавичка, за да се получи по-тънък блат и удвоете продуктите на крема.
Дианче, много ме заинтригува този сладкиш.
ОтговорИзтриванеЗвучи и изглежда чудесно!
А защо в рецептата пише първо 1ч.ч. брашно, а слаед това още 2ч.ч. ?
Поздрави и хубав ден!
Кате благодаря! 1ч.ч. вода, а 2ч.ч. брашно, поправих се вече.
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
Дианка, изглежда великолепно!
ОтговорИзтриванеКате благодаря! Хубави почивни дни!
ИзтриванеДианка, много пухкав и категорично вкусен сладкиш си направила! И прекрасно изглежда, толкова сочен, че ми се иска не с баницата, която ми изстива в момента, а с него да закуся! Черпя се с едно парченце :) Ама, наистина блата ми изглежда сякаш сиропиран... Явно добре е поел от крема.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица, миличка!
Ирма заповядай :)! Наистина е влажен десерта, но то е защото има повечко кокос. А от онази страхотна баница искам и аз :))))))
ИзтриванеХубави почивни дни!
Диди, сладкишът изглежда страхотно, изцяло по мой вкус! Сърдечни поздрави и слънчева седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дани!Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеИ кокос обичаме,и маскарпоне,и шоколад.......Заобичах го този твой сладкиш ,Диди!!!:))))
ОтговорИзтриванеМиленка и на нас много ни хареса комбинацията. Имам заявка да го приготвя пак :)) Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеМного вкусно звучи това сладкишче! Много!
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица ти желая, Дианка!
Благодаря ти Бети!
ИзтриванеХубави почивни дни, мила!
Дидка, чудесен е!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Благодаря ти Дани!
ИзтриванеХубави почивни дни ти желая!
Благодаря Дианче:)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е,Диди!Много сочен и с това кремче е истинско бижу!
ОтговорИзтриванеВерно ли чета чаената ти чаша че е 150 мл?
Моята е обичайно 240-250 мл.
Благодаря Роси! Наистина се получи вкусен десерт :)
ИзтриванеЧашката, с която меря наистина е 150мл. :))). Преди време си купих от магазин "За 1 лев." мерителни чашки и най-голямата, водят чаена, е 150мл.
Хубави почивни дни!
Първият път, когато прочетох за сладкиш с майонеза, ми беше много необичайно. Но когато го направих много ми хареса. :)
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация на съставките и прекрасно изглежда!
Поздрави!
Благодаря Тилия! Десерта беше чуден :)
ИзтриванеХубави почивни дни!