И да похапнем ... Козунак със заквасена сметана

Продукти:
50мл топло /но не горещо/ прясно мляко
21г прясна мая
2 яйца + 1 белтък
130г заквасена сметана
150г захар
50г мазнина /мас +масло/ + 20мл. олио
500г брашно + още за доомесване
щипка сол
2с.л. настъргана портокалова кора
ванилия

за намазване:
1жълтък
1с.л. олио
1с.л. прясно мляко

захар и филирани бадеми за поръсване
Както вече съм писала в други публикации замесвам тестото за козунак в машината за хляб. Предварително пресявам брашното. В подходящ съд смесвам прясното мляко, 1с.л. от захарта и 2с.л. от брашното. Разбърквам и оставям на топло място за 10 мин. да се активира маята. В друг съд смесвам заквасената сметана, захарта, яйцата и белтъка. Разбърквам, за да се стопи захарта.
Слагам продуктите в контейнера на хлебопекарната в следния ред:
*прясното мляко с маята
*яйцата със заквасената сметана и захарта
*половината част от брашното
*солта
*останалата част от брашното
Настройвам машината на програма "тесто за паста", с продължителност 15мин. На тази програма машината само омесва тестото. Наблюдавам тестото и ако е нужно добавям брашно или течност. Когато програмата приключи ще имаме готово добре оформено тесто.
Настройвам машината на същата програма за втори цикъл. Докато меси тестото още 15 мин. добавям мазнината постепенно, лъжица по лъжица. След края на програмата вече имаме мекичко козуначено тесто.
Следващия етап е втасването. Аз използвам програмата "хлебно тесто". При нея следва трето измесване, като добавяме ароматите и втасване. Продължителността на програмата е 1 час и 20 мин.
Втасалото тесто разделям на три части, от които направих два средни козунака и едно козуначено руло с шоколад. Обработвайте тестото върху омазнена повърхност с омазнени ръце.
Козунаците оформих по начините посочени тук
Покрих и оставих да втасат за около един час. 
Към останалия жълтък добавих 1с.л. прясно мляко и 1с.л. олио. Разбърках и намазах с тази смес козунаците. Поръсих обилно със захар. Понякога поръсвам и с филирани бадеми. 
Козуначетата изпичаме в предварително загряла на 180 градуса фурна за 30 минути. Ако се наложи към средата на печенето ги покрийте с алуминиево фолио, за да не прегаря жълтъка, с който са намазани.
Оставете върху решетка да се охладят.
Да ви е сладко!


Коментари