И да похапнем ... Соленки с мая

Продукти:
400г бяло брашно
25г захар
8г прясна мая /или 11/2ч.л. суха мая/
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1ч.л. самардала
100г студено масло
90г настъргано сирене чедър
300мл гъст яйрян

1 яйце
черен кимион
сусам
лют червен пипер
Пресейте брашното с бакпулвера, содата и солта. 
Загрейте леко айряна. Разтворете в него 2с.л. от брашното, захарта и маята. Оставете за 10мин. да се активира маята.
С помощта на миксер или кухненски робот смесете брашното със содата и бакпулвера с маслото. Когато се образуват маслени трохи прибавете яйряна с маята. Получава се лепкаво и жилаво тесто. Накрая добавете сиренето и солта. 
Преместете тестото в подходяща купа. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за 8 часа.
Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 8мм. Нарежете на квадрати, ромбоиди или в каквато форма ви харесва. Подредете в тава, предварително покрита с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да си починат на топло място за 1 час.
Намажете соленките с разбито чйце и поръсете със сусам, черен кимион или лют пипер.
Печете в загряла на 200 градуса фурна 13-15 мин.
Хрупкави отвън и меки отвътре, чудесни за похапване по всяко време. 
Да ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар