И да похапнем ... Кюфтета по чирпански

Продукти:
500г кайма
2-3 картофа /зависи от големината им/
1 стрък праз или 1 голяма глава кромид лук
1 морков
2 пресни домата или 1/2 консерва домати
сол
черен пипер
кимион
червен пипер
лют червен пипер или пушен червен пипер ако ви допадат на вкус
подправка за супи
магданоз
брашно за овалване
мазнина

Омесете каймата с подправките. Оформете на топки с размер по ваш вкус. Оваляйте ги в брашно.
Подгответе си и останалите продукти, като нарежете лука на по-едро, настържете морковите на едро ренде. Картофите обелете и нарежете на кубчета или кръгчета /както предпочитате/. Ако използвате пресни домати обелете ги и нарежете на малки кубчета.
Подгответе кана с гореща вода, около литър и половина.
В подходяща тенджера задушете праза или лука и морковите до омекване. Добавете картофите и ги задушете за кратко. Поръсете с около 1с.л. брашно и разбъркайте. Налейте половин литър вода и изчакайте да започне да ври с ключ. Прибавете кюфтенцата. Оставете да поври около 5-6 минути и налейте останалото количество вода. Прибавете доматите. Намалете огъня с една степен и оставете да се готви около 10-15 мин. Овкусете с подправката за супи и солта. Ако има нужда добавете черен пипер и кимион. Гответе още около 10-15 мин.
Направете си запръкка от червения пипер и малко мазнина. Прибавете го в тенджерата. Ако ви харесва може да добавите малко лют червен пипер или пушен червен пипер. Нека се готви още 5-6 мин., за да се смесят ароматите. Поръсете със ситно нарязан магданоз, покрийте с капак, изключете огъня и оставете за около 5 мин. да се охлади. Сервирайте със салата според сезона.
Да ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар