И да похапнем ... Зелеви сърми

Продукти:
1 глава кисело зеле
400г кайма /при мен смес от свинско и телешко/
1/2 ч.ч ориз /това е около 90-100г/
1 морков
половин стрък праз лук
мазнина
сол
черен пипер
кимион
червен пипер /добавям и малко лют червен пипер/
понякога добавям гъби /около 3-4 накълцани на по-ситно/
1 с.л. мас

Почистете моркова и го настържете. Нарежете на ситно лука. Измийте добре ориза. В подходящ съд загрейте мазнина. Задушете в нея лука и моркова. Когато омекнат прибавете каймата и бъркайте енергично. Каймата трябва да се пръсне на много ситни парчета. Прибавете ориза и леко задушете и него. Прибавете червения пипер и налейте около 1ч.ч. вода. Овкусете с подправките и гъбите. Оставете да се готви докато се редуцира поне 2/3 от течността. Изключете огъня и покрийте с капак. Оставете да се охлади /при този процес ориза поглъща цялото количество течност/.
Подгответе си листата за сармите. На всяко листо от киселото зеле махнете твърдата жилка в средата. Тези, които са по-големи ги разделете на две части. Сложете щедра лъжица в единия край и завийте като пакетче. Завивайте стегнато, като внимавате да не разкъсате зелевия лист. 
Покрийте дъното на подходящ съд /аз използвам глинен гювеч/ с едно или две зелеви листа. Върху тях подредете сармите плътно една до друга. сложете малки парченца мас между сармите. Накрая ги "завийте" с друго листо. Налейте вода, така че новото и да покрива 2/3 от тях. Захлупете ги с капак и печете в загряла на 220 градуса фурна около 2 часа.
Чудесни и свършват доста бързо. Опитайте!

Коментари

  1. Честита баба Марта! Бъдете живи, здрави, бели и червени във вас да блика щастие и любов! Пролетно настроение в душите! Поздрави! Чудни сармички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Много пролетно настроение и за теб!

      Изтриване

Публикуване на коментар