И да похапнем ... Супа от агнешка главичка



Продукти:
1 агнешка главичка
1 морков
4-5 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
2-3 супени лъжици с връх ориз
сол
черен пипер
кимион
пресен магданоз
пресен джоджен
мазнина

за застройка:
2 жълтъка
4 с.л. заквасена сметана

Измийте и почистете добре агнешката главичка. Сложете в тенджера. Покрийте я с вода и оставете на котлона да заври. С лъжица махнете образувалата се пяна.  Оставете да поври около 40 мин. на среден огън.
Извадете главичката и прецедете през тензух бульона поне два пъти. В подходяща тенджера загрейте мазнина. Задушете в нея нарязаните на ситно лук, чесън и настъргания на едро ренде морков. Когато омекнат прибавете предварително добре измития ориз, задушете и него. Налейте прецедения горещ бульон и малко вода. Прибавете главичката. Подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус. Оставете на среден огън да се готви до готовност на месото /това е приблизително час/. Ако е нужно долейте малко вода. Когато месото е сварено извадете агнешката главичка и обезкостете, езика и мозъка обелете. Очите аз изхвърлям, тъй като не ги харесвам. Ако на вас ви харесват оставете ги.  Нарежете или накъсайте месото на малки парчета, мозъка нарежете  и върнете при бульона, добавете накълцания джоджен и варете още 10 мин. Свалете тенджерата от огъня. Поръсете с накълцания магданоз. Оставете да изстине около 5 минути. Смесете жълтъците и заквасената сметана. Разбийте ги до хомогенна смес. Сложете при тях черпак от бульона, разбъркайте и налейте обратно в тенджерата. Разбъркайте отново да се смесят всички продукти. Покрийте с капак и оставете да се охлади.
Много любима чорба у дома. Опитайте и вие!

Коментари