Продукти:
1 агнешка
главичка
1 морков
4-5 стръка пресен
лук
1-2 стръка пресен
чесън
2-3 супени лъжици
с връх ориз
сол
черен пипер
кимион
пресен магданоз
пресен джоджен
мазнина
за застройка:
2 жълтъка
4 с.л. заквасена
сметана
Измийте и
почистете добре агнешката главичка. Сложете в тенджера. Покрийте я с вода и оставете на котлона да заври. С
лъжица махнете образувалата се пяна.
Оставете да поври около 40 мин. на среден огън.
Извадете
главичката и прецедете през тензух бульона поне два пъти. В подходяща тенджера
загрейте мазнина. Задушете в нея нарязаните на ситно лук, чесън и настъргания на едро ренде морков. Когато омекнат прибавете предварително добре измития ориз, задушете и
него. Налейте прецедения горещ бульон и малко вода. Прибавете главичката.
Подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус. Оставете на среден огън да се
готви до готовност на месото /това е приблизително час/. Ако е нужно долейте
малко вода. Когато месото е сварено извадете агнешката главичка и обезкостете, езика и мозъка обелете. Очите аз изхвърлям, тъй като не ги харесвам. Ако на вас ви харесват оставете ги. Нарежете или накъсайте месото на малки парчета, мозъка нарежете и върнете при бульона, добавете накълцания джоджен и варете още 10 мин.
Свалете тенджерата от огъня. Поръсете с накълцания магданоз. Оставете да
изстине около 5 минути. Смесете жълтъците и заквасената сметана. Разбийте ги до
хомогенна смес. Сложете при тях черпак от бульона, разбъркайте и налейте
обратно в тенджерата. Разбъркайте отново да се смесят всички продукти. Покрийте
с капак и оставете да се охлади.
Много любима чорба у дома. Опитайте и вие!
Не съм опитвала такава супа, но изглежда супер!
ОтговорИзтриванеОпитай :). Мисля, че ще ти хареса
Изтриване