И да похапнем ... Парти хлебчета с пармезан

Продукти:
300мл топло прясно мляко /при мен 50/50 мляко и вода/
10г прясна мая
20г захар
60г мазнина /при мен комбинация от разтопена мас, масло + олио/
1 яйце
10г сол
50г настърган пармезан
500г брашно

мазнина за оформяне на питките
1 яйце + 1с.л. прясно мляко за намазване
маково семе за поръсване

В топлото мляко разтворете маята, 1ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Оставете за 10 мин на топло място да се активира маята. Разтопете мазнината. Смесете яйцето и захарта. Пресейте брашното. Омесете тестото в машината за хляб. В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
* млякото с маята
* 1/3 част от мазнината
* яйцето със захарта
* половината част от брашното
* солта
* втората половина на брашното
Настройте машината на програма "паста", която е с продължителност 15 мин. и само омесва тестото. Наблюдавайте процеса на месене. Ако се наложи добавете брашно. Когато тестото се оформи на хубава топка започнете да прибавяте останалата мазнина постепенно. След като приключи цикъла на програмата настройте машината на програма "тесто". Машината меси още веднъж тестото с втасване. При звуковия сигнал прибавете пармезана. 
Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка. Смесете млякото с маята, яйцето и 1/3 част от мазнината. Прибавете половина брашно и разбъркайте. Смесете останалата част от брашното със солта и пармезана и прибавяйте по малко към тестото докато се събере на топка. Започнете да добавяте останалата мазнина, като непрекъснато месите тестото. Месенето е продължително, но когато тестото усвои цялата мазнина ще е станало много приятно меко на допир. Намазнете подходяща купа, сложете тестото в нея и я покрийте с найлоново фолио и мека кърпа. Оставете на топло място да удвои обема си. Това продължава около час.
Пригответе си подходяща тава /при мен бяха две/. Покрийте с хартия за печене.
Втасалото тесто разделете на две части. Всяка разточете на правоъгълник с дебелина около 5-6 мм. Нарежете по дължина на ивици широки приблизително 1см. Отвсяка лента направете фитил, който завийте на охлюв. подредете ги в тава на разстояние едно от друго. покрийте ги и оставете да втасат втори път за около 30-40 мин. 
Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете яйцето и млякото. Намажете добре всяка от питките. Поръсете с маково семе и печете за около 20-25 мин.
Готовите парти хлебчета охладете и им се насладете. Меки, на конци и много, много вкусни.
Опитайте!
Оригиналната рецепта и подробно видео може да намерите тук.

Коментари