И да похапнем ... Линцер бисквитки

Тези бисквитки са първите, които приготвих за коледните празници тази година. Много обичам линцер сладките, но ми отнема повече време да изрежа формичките, да ги изпека, а после и да ги слепя. Тези бисквитки се получиха толкова бързо, а резултата е  мммммммммм, прекрасен! Ето и рецептата:
Продукти:
125г меко масло
150г захар
кората на един портокал
1 яйце
1ч.л. портокалов сок
1ч.л. сметанов ликьор
щипка сол
270 г бяло брашно
120 г бадемово брашно

гъсто сладко по избор /кайсия, ягода, малина/
 
Маслото, захарта и портокаловата кора разбийте до получаване на кремообразна консистенция. Прибавете яйцето, сока, ликьора и продължете да разбивате, но за кратко. Двата вида брашно и солта се пресяват. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте докато се събере тесто. Не прекалявайте с месенето, а само съберете тестото на топка. Покрийте го с найлоново фолио и оставете в хладилника за час. 
От охладеното тесто отделете 1/3 част, върнете я в хладилника. Другата част разточете върху хартия за печене на правоъгълник, като дебелината на тестото трябва да е 3-4мм. Повдигнете краищата в малък борд. Намажете щедро със сладкото. Ако е по-течно, поръсете с 1с.л. грис. От останалата 1/3 част тесто разточете кора със същата дебелина. Изрежете от нея ленти с ширина 1,5 см. Подредете ги по диагонал върху правоъгълника на разстояние 2см една от друга. Добре притеснете краищата на лентите в борда. Така получения линцер печете в загряла на 180 градуса фурна за около 30 мин. или до порозовяване. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Нарежете на бисквитки с приблизителни размери 4/5 см.
Ако желаете поръсете с пудра захар. Съхранявайте в добре затворена кутия.

Коментари

  1. Чудесно си разнообразила традиционната форма на линцер бисквитите, Дианка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар