И да похапнем ... Портокалови френски макарони

Продукти:
90г белтъци, престояли в хладилника поне 48 часа, в добре затворен съд
щипка сол
40г кристална захар
200г пудра захар
110г бадемово брашно
оранжева сладкарска боя

Разбийте белтъците със солта до образуване на пяна. Добавете кристалната захар на 2 пъти и сладкарската боя, като не спирате да разбивате. Трябва да се получи лъскав и твърд крем.
Бадемовото брашно и пудрата захар трябва да пресеете няколко пъти. На мен ми е доста трудно с пресяването и за да се улесня първо ги слагам в блендера да смели едрите бучки и след това през ситото. Прибавете ги при белтъците на три пъти като вече разбърквате със силиконова бъркалка до пълното им смесване.
Подгответе си голяма тава, покрийте я с хартия за печене. Шприцовайте с пош, с кръгъл накрайник макароните, на разстояние едно от друго. Леко тупнете тавата в кухненския плот няколко пъти, за да излязат мехурчетата въздух. Оставете ги на стайна температура за 40-50 мин. да хванат твърда коричка. Печете ги в загряла на 150 градуса фурна около 15 - 16 мин. Оставете напълно да се охладят.
за шоколадово - портокаловия крем:
150мл. течна сметана
100г шоколад / при мен 80г тъмен и 20г млечен шоколад/
1 1/2ч.л. портокалова прах *

Загрейте сметаната, прибавете портокаловата прах и шоколада и бъркайте до пълното му стопяване. Оставете получената смес за 30 мин. в хладилник да се охлади. Разбийте с миксер на пухкав крем. 
Слепете макароните с портокаловия крем. Оставете ги на хладно място да престоят едно денонощие.

*Портокаловата прах приготвям от обелките на портокала. С помощта на белачка за картофи свалям кората на 3-4 портокала. Суша ги в сушилня за плодове и зеленчуци до твърда коричка и смилам в машинка за мелене на кафе. Получава се чудесна портокалова есенция. 
Да ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар