И да похапнем ... Гювеч от диво месо

Да готвя диво месо за мен бе истинско предизвикателство. Имах притеснения дали ще се получи крехко, а и този мирис на диво ми е доста неприятен.  Определено това не е моето месо, но пък домочадието и гостите ми, за които го приготвях,  останаха мноооого доволни, така че ще се готви :). Ето как се справих аз:
Продукти:
700г диво месо /моето беше глиганско/
около стрък и половина праз
2 средно големи моркова
400 - 500г гъби
една червена и една зелена чушка
1/2ч.ч. вино
1/4ч.ч. ракия
черен пипер, дафинов лист, кимион

Почистете дивото от жилите и мазнината. Нарежете го на по-едри хапки. Накиснете го във вода, в която предварително сте добавили оцет /на 1л вода добавям около 1 1/2 ч.ч. оцет/. Оставете го да престои около 48 часа в хладилник. Извадете месото измийте го и го варете в чиста вода, в която е добавена ракията, около час и половина. Извадете полусвареното месо и го измийте добре.
Нарежете праза на колелца, морковите и чушките на кубчета и гъбите на едри парчета. В подходящ съд загрейте зехтин и масло. В мазнината задушете праза, морковите и чушките. Когато омекнат добавете месото и гъбите. Покрийте с капак и задушете няколко минути. 
Прехвърлете сместа в глинен съд с капак. Добавете подправки според вкуса ви - сол, черен пипер на зърна, бахар, няколко листа дафинов лист, кимион. Налейте вода, като количеството трябва да е толкова, че да покрива месото, прибавете виното и малко мазнина. Гответе на 220 градуса около 2 часа.
Опитайте и вие!

Коментари