сряда, 12 октомври 2016 г.

И да похапнем ... Рулца с ябълкова плънка

Продукти:
за тестото:
500г брашно
250г рикота /може да се замени и с по-фина извара/
80г захар
80мл топло прясно мляко
100мл олио
10г бакпулвер
ванилия

за плънката:
2 големи ябълки /настъргани на ситно ренде или нарязани в блендер/
250г смлени бадеми /заменяла съм ги с орехи, но с бадеми ми харесва най-много/
1 яйце
2с.л. мед
50мл сметана
20мл. коняк /може да го замените с уиски, но с коняка е по-ароматно/
1ч.л. канела

за намзване:
около 2с.л. масло
около 100г конфитюр от кайсии
Започнете с приготвянето на тестото. Аз оставям това да направи машината за хляб. В контейнера слагам продуктите в следния ред:
* топло мляко + захар, предварително смесени
* олио + рикота, предварително разбити
* брашно + бакпулвер, пресяти
* при звуковия сигнал ароматизирам тестото с ванилия.
Използвам програмата "Паста", която е с продължителност 15 мин. и само омесва тестото. Готовото тесто покрийте с найлоново фолио и оставете на хладно /в хладилник/ да си почине 30 мин.
Докато тестото си почива направете плънката. Загрейте леко меда да се отпусне. Разбийте яйцето със сметаната и коняка. Смесете настърганите ябълки, бадемите, меда, сместа с яйцето и канелата. Разбъркайте добре плънката. Стопете маслото за намазване.
Извадете тестото от хладилника. Разточете го на правоъгълна кора с дебелина около 6-7мм. Намажете кората с разтопеното масло и разпределете плънката. Навийте кората на стегнато руло. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника да престои около 30 мин. Нарежете рулото на шайби с дебелина около 2см. Подредете ги в тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете в загряла на 180 градуса фурна за 25 минути.
Загрейте конфитюра от кайсии и го прецедете /или пък не, както ви харесва/. Извадете рулцата от фурната, намажете ги с конфитюра и върнете във фурната за още 6-7 мин.
Готовите рулца охладете и си ги хапнете с кеф. Чудесни, меки и много ароматни.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...