И да похапнем ... Френски макарони

Отдавна се каня да приготвя тези много красиви френски бисквитки с пъстри цветове. За първи път ги видях и опитах във Виена преди доста време. Бяха невероятни. Толкова нежни и много вкусни, напълно завладяващи сетивата ти. Разглеждах различни рецепти и няма да крия първия ми опит беше плачевен.  Не се отказах, имаше и втори и трети и накрая се получи това:
Доверих се на Ирина Купенска и не съжалявам. Много точни продукти и ясно обяснени стъпки. Благодаря Ирина!
Ето и рецептата:
Продукти:
90г белтъци, престоели в хладилника поне 48 часа, в добре затворен съд
щипка сол
40г кристална захар
200г пудра захар
110г бадемово брашно

Извадете белтъците от хладилника и ги оставете поне два часа на стайна температура. Разбийте ги на твърд сняг с щипката сол. Ако искате цветни макарони тук е момента да добавите сладкарската боя. Аз добавих жълта. Прибавяйте по малко кристалната захар, като не спирате да разбивате. Трябва да получите твърд и лъскав крем. Не прекалявайте с разбиването.
Пудрата захар и бадемовото брашно пресейте поне два пъти. Количеството им се измерва след пресяване. Смесете ги и добавете към белтъчената смес на порции, като смесвате със силиконова или дървена бъркалка и внимавате да запазите пухкавостта на белтъка. 
Подгответе си голяма тава, покрийте я с хартия за печене. Шприцовайте с пош, с кръгъл накрайник макароните, на разстояние едно от друго. Леко тупнете тавата в кухненския плот няколко пъти, за да излязат мехурчетата въздух. Оставете макароните да престоят 40 мин. до час, за да се втвърди повърхността им и да не се пукат при печене.
Загрейте фурната на 150 градуса. Печете макароните 16-17 мин., в зависимост от фурната.
Извадете ги и оставете да се охладят в тавата за 5 мин., след което отлепете от хартията и охладете върху решетка. 
Когато са напълно охладени са готови за слепване. Аз ги слепих с карамелизирано кондензирано мляко. Оставете в хладилника да престоят поне 2 часа, а най-добре за една нощ. Чудесни! 
Опитайте!

Коментари

  1. Браво, Дианка!
    И моят първи опит беше плачевен и си остана последен, но ти ми даваш кураж да опитам отново:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар