И да похапнем ... Шоколадов галет с череши

Продукти:
за масленото тесто:
1ч.ч. брашно
2с.л. натурално какао
2с.л. какао Нескуик
2с.л. захар
2с.л. зехтин
3с.л. студена вода
щипка сол
60г студено масло

за плънката:
2 1/2 ч.ч череши без костилки
1/4 ч.ч. вода
2с.л. захар
1с.л. царевично нишесте
2с.л. лимонов сок
есенция ром или ванилия

филирани бадеми за поръсване
Започнете с приготвянето на масленото тесто, като в голяма купа пресейте брашното и го смесите с какаото, солта и захарта. Прибавете зехтина и маслото. Започнете да стривате с пръсти маслото и сухите съставки и накрая съберете маслено тесто на топка. Покрийте кухненския плот или масата на която работите с домакинско фолио. Извадете тестото и го разточете на кора с дебелина около 2 см. Сгънете на плик и разточете отново. Направете това 2-3 пъти. По този начин маслото ще се разнесе напълно в тестото. Съберете тестото на топка, покрийте го с домакинско фолио и оставете в хладилник за 1 час.
Докато чакате тестото да стегне пригответе плънката. В подходящ съд сложете половината количество череши, водата, захарта, нишестето и лимоновия сок. Сложете на котлона и бъкайте непрекъснато /около 2-3 мин./ докато течността се сгъсти. Дръпнете от огъня и ароматизирайте. Аз използвах есенция ром, но мисля, че и ванилията е добър вариант. Прибавете и останалите череши и разбъркайте добре да се смесят ароматите. Оставете да се охлади.
Извадете охладеното тесто. Разточете го върху хартия за печене на тънка кора /при мен беше около 2-3 мм./ с приблизително кръгла форма. Разпределете в средата плънката и завийте плътно краищата навътре, като леко притискате. Поръсете с филирани бадеми. Пренесете хартията с галета в подходяща тава.
Печете в загряла на 220 градуса фурна около 35 мин. или до готовност.
Хрупкава кора с наситен шоколадов вкус и черешова плънка, невероятно вкусна комбинация, която трябва да се опита.
Да ви е сладко!

Източник

Коментари

  1. Невероятен галет, Дианка, как съм го пропуснала в сезона на черешите...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар