вторник, 12 юли 2016 г.

И да похапнем ... Мекици

Продукти:
200г кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
100мл топла вода
1ч.л. захар
20г жива мая
1 яйце
1ч.л. сол
500г брашно

Пресейте брашното. Разтворете в топлата вода захарта, 2с.л. брашно и маята. Оставете за 10 мин. да се активира.
Смесете содата и киселото мляко. Когато ги разбъркате млякото ще започне да кипи.
Разбийте добре яйцето.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
* кисело мляко и сода
* водата с маята
* яйцето
* половината количество брашно
* сол
* останалото брашно
Включете машината на програма, която само да омеси тестото. При мен това е програма "Тесто за паста" и е с продължителност 15 мин. Наблюдавайте тестото и ако е нужно добавете малко брашно.
Намаслете добре голяма купа и сложете в нея омесеното тесто. Покрийте и оставете 30-40 мин. да втаса.
С намаслени ръце оформете мекичетата и ги пържете в маслена баня.
Получават се около 15 бр. мекичета.
Меки и вкусни, чудесни за закуска в почивните дни. 
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...