Доста отдавна се каня да приготвя домашен сладолед, но все не му идва ред. Тъй като нямам машина за сладолед ми се виждаше трудничко приготвянето. Това продължително разбиване с миксер, за да не се образува лед и темперирането на яйцата ме плашеха и мислех, че няма да успея. Но се оказа не чак толкова трудна задачата. Приготвих чист ванилов сладолед, без плодове и бисквитки, без шоколад или карамел. Класика. Имах останала и половин шушулка ванилия, та добавих и семенцата. Получи се невероятен сладолед. Съжалявам, че съм отлагала толкова дълго :). Количеството сладолед, което се получава от тези продукти е около 700мл, не е много, защото експериментирах, но обещавам по-нататък да коригирам продуктите за 1л сладолед. И така:
Продукти:
3 жълтъка
200мл сладкарска сметана /без захар/
1 кутия /375г/ подсладено кондензирано мляко
250мл прясно мляко
семенцата на 1/2 шушулка ванилия
Разбийте добре жълтъците, почти до бял крем.
В подходящ съд смесете семенцата ванилия, кондензираното и прясно млека. Загрейте ги, но не ги оставяйте да кипнат. Вземете 3-4 с.л. от горещото мляко и сипете при жълтъците като разбивате непрекъснато. Когато се смесят добавете още толкова. Разбъркайте. Така жълтъците "свикват" с температурата на мляко и няма да се пресекат. Прибавете жълтъците при горещото мляко и пак разбъркайте. Върнете съда на котлона и варете на ниска степен, като разбиването продължава /моят котлон има 6 степени, аз варих на трета/. Трябва да се получи гъста кремообразна смес. Дръпнете от огъня. Разбийте сметаната на пухкава пяна. Внимателно я прибавете при яйчната смес, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Получената смес прехвърлете я в метална кутия /ако нямате използвайте пластмасова/, която е престояла преди това във фризера поне една нощ, а най-добре 24 часа. Покрийте я и върнете във фризера за 24 часа, като през първите два - три часа на всеки 30 мин. изваждате кутията от фризера, разбивате с миксер и връщате обратно. Целта е да се запази пухкава консистенция и да не се образуват ледени кристалчета.
Сладоледа е мек и нежен, с наситен сметанов вкус.
Да ви е сладко!
Домашен ванилов сладолед
3 жълтъка
200мл сладкарска сметана /без захар/
1 кутия /375г/ подсладено кондензирано мляко
250мл прясно мляко
семенцата на 1/2 шушулка ванилия
Разбийте добре жълтъците, почти до бял крем.
В подходящ съд смесете семенцата ванилия, кондензираното и прясно млека. Загрейте ги, но не ги оставяйте да кипнат. Вземете 3-4 с.л. от горещото мляко и сипете при жълтъците като разбивате непрекъснато. Когато се смесят добавете още толкова. Разбъркайте. Така жълтъците "свикват" с температурата на мляко и няма да се пресекат. Прибавете жълтъците при горещото мляко и пак разбъркайте. Върнете съда на котлона и варете на ниска степен, като разбиването продължава /моят котлон има 6 степени, аз варих на трета/. Трябва да се получи гъста кремообразна смес. Дръпнете от огъня. Разбийте сметаната на пухкава пяна. Внимателно я прибавете при яйчната смес, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Получената смес прехвърлете я в метална кутия /ако нямате използвайте пластмасова/, която е престояла преди това във фризера поне една нощ, а най-добре 24 часа. Покрийте я и върнете във фризера за 24 часа, като през първите два - три часа на всеки 30 мин. изваждате кутията от фризера, разбивате с миксер и връщате обратно. Целта е да се запази пухкава консистенция и да не се образуват ледени кристалчета.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар