неделя, 19 юни 2016 г.

И да похапнем ... Домашен ванилов сладолед

Доста отдавна се каня да приготвя домашен сладолед, но все не му идва ред. Тъй като нямам машина за сладолед ми се виждаше трудничко приготвянето. Това продължително разбиване с миксер, за да не се образува лед и темперирането на яйцата ме плашеха и мислех, че няма да успея. Но се оказа не чак толкова трудна задачата. Приготвих чист ванилов сладолед, без плодове и бисквитки, без шоколад или карамел. Класика. Имах останала и половин шушулка ванилия, та добавих и семенцата. Получи се невероятен сладолед. Съжалявам, че съм отлагала толкова дълго :). Количеството сладолед, което се получава от тези продукти е около 700мл, не е много, защото експериментирах, но обещавам по-нататък да коригирам продуктите за 1л сладолед. И така:


Домашен ванилов сладолед

Продукти:
3 жълтъка
200мл сладкарска сметана /без захар/
1 кутия /375г/ подсладено кондензирано мляко
250мл прясно мляко
семенцата на 1/2 шушулка ванилия

Разбийте добре жълтъците, почти до бял крем.
В подходящ съд смесете семенцата ванилия, кондензираното и прясно млека. Загрейте ги, но не ги оставяйте да кипнат. Вземете 3-4 с.л. от горещото мляко и сипете при жълтъците като разбивате непрекъснато. Когато се смесят добавете още толкова. Разбъркайте.  Така жълтъците "свикват" с температурата на мляко и няма да се пресекат. Прибавете жълтъците при горещото мляко и пак разбъркайте. Върнете съда на котлона и варете на ниска степен, като разбиването продължава /моят котлон има 6 степени, аз варих на трета/. Трябва да се получи гъста кремообразна смес. Дръпнете от огъня. Разбийте сметаната на пухкава пяна. Внимателно я прибавете при яйчната смес, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Получената смес прехвърлете я в метална кутия /ако нямате използвайте пластмасова/, която е престояла преди това във фризера поне една нощ, а най-добре 24 часа. Покрийте я и върнете във фризера за 24 часа, като през първите два - три часа на всеки 30 мин. изваждате кутията от фризера, разбивате с миксер и връщате обратно. Целта е да се запази пухкава консистенция и да не се образуват ледени кристалчета.
Сладоледа е мек и нежен, с наситен сметанов вкус. 
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...