И да похапнем ... Сарми с листа от лапад

Продукти:
40 едри листа лапад
2/3 ч.ч, ориз
300г гъби
1 голям морков
3-4 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
черен пипер
кимион
сол
магданоз

Започнете с приготвянето на плънката. Тя трябва да се приготви до готовност, защото листата от лапад са много крехки и ще се готвят малко.
Задушете в зехтина ситно нарязания лук и моркова настърган на едро ренде. Когато омекнат прибавете ситно нарязаните гъби и ориза. Бъркайте докато ориза стане стъклен. Прибавете около 1,5 литра гореща вода и оставете да ври на умерен огън. Когато водата се е изпарила наполовина овкусете със сол, черен пипер и кимион. Гответе до готовност.
Подгответе си листата лапад. За да направите хубави сарми, листата трябва да са от по-големите, а те са по-жилави и имат дебела средна жилка. Издялкайте я внимателно с картофобелачката. Внимавайте да не нараните листото. Кипнете тенджера с вода и бланширайте листата за не повече от минута. Целта е листото да омекне, а не да се сготви.
Сложете по една щедра ч. л. плънка върху всяко листо и навийте на сармичка. Подредете в тава, полейте леко със зехтин и печете в загряла на 220 градуса фурна за не повече от 20-30 минути.

* Можете да ги приготвите и с плънка от кайма, като в този случай намалите количеството ориз или увеличите броя на лападовите листа. 

Да ви е сладко!

Коментари

  1. Не съм опитвала сарми от лапад, но тези изглеждат много добре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи благодаря! Сармите от лапад са сред моите фаворити. Това е от онази храна, която неможеш да спреш да похапваш :). Жалко, че могат да се приготвям само през пролетта.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Действително това са най-нежните сарми (ако това е подходящо определение за сарми),които съм опитвала. Винаги когато правя ги пека и гледам да са на 1 ред, покривам ги с листа от лапад, които стават невероятно вкусни след изпичането. Опитайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен здравейте! Аз ги редя на повече от 1 ред, защото не ми се събират в съда, в който ги пека. А вероятно ако се покрият с листо от лапад ще запазят сочността на листото. Благодаря за идеята :)!
      Поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар