И да похапнем ... Обърнат карамелено-бананов кейк

Обърнатия карамелен кейк е десерт, който винаги ме изкушава. Рецептата за днешния десерт видях тук. Не удържах на красивите снимки и приготвих десерта. Леко промених някой съставки, за да придам изцяло екзотичен вкус. Получи се чудесно! В блога вече имам подобни рецепти, но се изкушавам да ви предложа и тази, която ще ви плени с по-различния си вкус и аромат.
Продукти:
за кекса:
70г краве масло
30г кокосово масло
1ч.ч. захар
2 яйца
1 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
сол
1/2ч.ч. + 2с.л. заквасена сметана
1с.л. настъргана портокалова кора

за карамела:
50г масло
1/2ч.ч захар
2 банана
5с.л. кокосови стърготини
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Смесете го с настърганата портокалова кора.
Разбийте карвето и кокосовото масло заедно със захарта на крем. Двете масла трябва да са на стайна температура. Кокосовото масло се разбива по-трудно, но спирайте миксера, обирайте стените и дъното на купата и отново разбивайте. Когато захарта и маслото са добили желаната консистенция добавете едно по едно яйцата. След като се усвоят от сместа махнете миксера и започнете да прибавяте заквасената сметана и брашното на порции, като редувате. Започвате с брашното, добавяте малко количество, разбърквате. После сметана, пак разбърквате. Отново брашно, сметана, докато прибавите целите количества. Разбърквайте внимателно само със силиконова или дървена бъркалка. 
За приготвянето на карамела стопете маслото в подходящ съд. Когато стане течно прибавете захарта и оставете на огъня да се карамелизира. Когато започнат да се образуват мехурчета карамела е готов. Разпределете го на дъното на правоъгълна форма за кекс. Върху него наредете парченцата банани /не ги правете на тънки филийки, а ги разрежете по дължина/, поръсете ги щедро с кокос и разпределете кексовата смес. Печете десерта в загряла на 180 градуса фурна около 50 минути или до готовност. Извадете от фурната, оставете да се охлади за около 5-6 мин. и внимателно обърнете в подходяща чиния. 
Аз трудно устоявам на тази гледка и аромат, а вие?
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Изкушаващ....Великолепен десерт,Ди!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка, Весела благодаря ви! Радвам се че десерта ви харесва.
    Поздрави и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар