И да похапнем ... Целувки

Тези вкусни белтъчени сладки съм правила само веднъж с отчайващ резултат и не направих втори опит. В последните дни попадам във фейсбук на красиви снимки на апетитно изглеждащи целувки, които ме предизвикаха да пробвам отново. Рецептата е от стария тефтера на моята майка, но предвид продуктите едва ли е нещо ново. Получиха чудесни сладки с примамлив вид и добър вкус.
Продукти:
3 белтъка
1ч.ч. захар
1-2 капки пресен лимонов сок
ванилия или аромат по избор

по желание:
кокосови стърготини
цветни захарни кристали
За да се получат целувките добре е нужно белтъците да са на стайна температура. В подходяща купа ги разбивате на пухкава смес. Добавяте половината количество захар и продължавате да разбивате. Когато захарта се стопи прибавяте останалата захар и лимоновия сок. Продължавате с разбиването. Трябва да получите твърд белтъчен крем, в който почти не се усеща захарта. Трябва да запазва формата си, а когато обърнете купата да не пада. Ароматизирайте с ванилия.
Загрейте фурната на 100-110 градуса. Покрийте голяма тава с хартия за печене.
Готовата смес изсипете в пош и шприцовайте целувките, върху хартията в каквато форма желаете. Ако искате целувките да създават настроение може да ги поръсите с цветни кристали или кокосови стърготини. Изсушете целувките в загрялата фурна за час, час и десет минути. Оставете да се охладят.
* Можете да разбиете белтъците и захарта на водна баня. Тогава захарта се стопява напълно. Внимавайте да не попадне вода в съда с белтъците, защото няма да получите твърди връхчета.
Да ви е сладко!




Коментари

  1. Обожавах едно време целувки. Още топли топли изяждах по 10 бройки.
    Не съм се сещала да правя скоро време.
    Твоите изглеждат много изкушително.
    Поздрави и усмихната нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Габриела! Аз често от останалите белтъци правя целувки. Понякога добавям и малко ситно смлени орехи. Стават чудесни. поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар