неделя, 3 януари 2016 г.

И да похапнем ... Супа топчета

Продукти:
400г свинска кайма, подправена със сол, черен пипер и кимион
1 средна глава лук
1 морков
1/4ч.ч. ориз
1/4ч.ч. фиде
зехтин
сол
черен пипер
кимион
1ч.л. подправка за супа 
1с.л. ситно нарязан пресен магданоз

за застройка:
2 жълтъка 
3с.л. заквасена нискомаслена сметана

Направете топчета от каймата с големина каквато ви харесва. Оваляйте ги в брашно. 
Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на едро ренде. Измийте добре ориза от нишестето.
В подходяща тенджера задушете в зехтина до омекване лука и моркова.  Добавете ориза и бъркайте докато стане стъклен. Налейте около 1,7л. вряла вода. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и подправката за супи. Намалете силата на котлона с две степени /моят има 6 степени, аз го намалявам на 4 степен/. Оставете супата да къкри докато течността се редуцира с 1/3. Прибавете фидето и оставете да се готви още около 10 мин. Изключете котлона и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз. Оставете леко да се охлади /около 3-4мин./.
Пригответе застройката като в купа разбийте жълтъците със заквасената сметана. Залейте ги с един черпак супа и разбъркайте да се смесят. Залейте с още един черпак и пак разбъркайте. Налейте застройката в тенджерата при горещата супа и разбъркайте да се смесят, похлупете тенджерата и оставете да се охлади.
Сервирайте супата топла, с препечен хляб.
Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...