сряда, 24 юни 2015 г.

И да похапнем ... Фокача

Продукти:
за тестото:
200мл. вода
2с.л. мас
1/2ч.л. самардала
10г прясна мая
1/4ч.л. захар
300г брашно + още за доомесване
масло за намазване

допълнително:
кашкавал, сушени домати, пресен лук, сирене, маслини, шунка или каквото обичате
От изброените продукти замесете меко тесто. Аз оставям тази работа да свърши машината за хляб. Слагам продуктите в контейнера в следния ред:
* вода + мая + захар
* стопена, но не гореща мас
* брашно + самардала
Програмата, която използвам е за тесто, с втасване.
Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка. В подходящ съд изсипете брашното. Направете кладенче в средата. Затоплете водата. Трябва да е топла, а не гореща. Разтворете в нея маята заедно със захарта. Излейте сместа в оформеното кладенче при брашното. Прибавете стопената мас. Започнете да замесвате тестото. Когато започне да се събира поръсете със самардалата и продължете да месите до получаване на меко тесто. Покрийте го с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си. 
Втасалото тесто разделете на четири части. Работете върху добре намазнен плот и с намазнени ръце. Всяка част разтеглете на правоъгълник, като изтънявате равномерно с пръсти. Готовите правоъгълници сложете в подходяща тава върху хартия за печене. Стопете малко масло и намажете обилно. Гарнирайте пожелания. Аз обожавам фокачата поръсена само със шарена сол или самардала. Добре се получава и с:
сирене, маслини и пресен лук или чесън
сушени домати и пушен кашкавал
колбас и кашкавал
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...