сряда, 3 юни 2015 г.

И да похапнем ... Багети/франзели с риган и пармезан

Продукти:
150мл течност /обикновено си приготвям гъст айрян/
1 малко яйце
1ч.л. захар
2 ч.л. олио или зехтин /повече ми харесват с олио/
250г брашно /и още около 1/2ч.ч за доомесване/
1/2ч.л. самардала
3/4ч.л. суха мая
40г пармезан
1ч.л. риган

2с.л.стопено масло
1с.л. прясно мляко
Аз приготвям тестото в машината за хляб като слагам в следния ред:
* разбитото яйце с течността и захарта
*олиото/зехтина
*половината количество брашно
*самардалата
*останалото количество брашно
*маята
Включете на програма за омесване на тестото с втасване. Следете тестото. Може да се наложи да добавите още брашно. След звуковия сигнал добавете пармезана и ригана. 
 Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка. Оставете го да втаса за около 1 час или докато удвои обема си. 
Втасалото тесто разделете на четири равни части. От тях оформете четири багети. Смесете стопеното масло и прясното мляко и намажете багетите. Оваляйте ги в настърган пармезан. С остър нож направете по горната повърхност 3-4 разреза. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за около 30-40 мин. Печете в загряла на 180 градуса фурна около 30 мин. Когато са готови извадете ги от фурната и напръскайте с вода. Покрийте ги с мека кърпа и оставете да изстинат. 
Меки и ароматни, чудесни за похапване. Опитайте!
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Чудесен цвят, а и текстура! Снимките са много вкусни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни багетки! А ако има и нещо за мазане .... ох, вече си го представям даже! :)
    Поздрави, Дианка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Дианка, променила си блога нещо:)
    Докато има бързам да си хапна от тези чудни хлебчета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм променяла нищо Веси, как изглежда...надявам се не е зле :(. А от багетките, заповядай, опитай,че бързичко свършват ;) Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...