И да похапнем ... Млечна баница с парчета банан върху шоколадова основа

Вкусно, сочно, едновременно карамелено и шоколадово с приятен бананов аромат. Това е сладкиша на Ина, който щом видях и ми се прииска да опитам. Добавих парченца банан, като първоначалната ми идея бе  да се залепят за карамела и да обогатят вкуса му, но те потънаха в млечната плънка и се получи друг ефект, който също доста ми допадна. Благодаря на Ина за чудесната идея flower.

Ето и моя вариант:
Продукти:
за млечната част:
3 финни кори за баница
20 г масло
3 яйца
100г захар
500мл. прясно мляко
ванилия

за карамела:
150г захар
2с.л. вода
1 голям банан или 2 по-малки, нарязани на шайби с дебелина около 1,5см

за какаовата основа:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио

1с.л. тъмно какао
1с.л. какао "Нескуик"
1/2 ч.ч. брашно с набухвател /или към обикновено бяло брашно добавете 1ч.л. бакпулвер/
Започнете с приготвянето на корите за баницата. Стопете маслото. Застелете подходяща тава с хартия за печене и сложете първата кора, намажете с масло. Върху нея сложете втората кора и нея намажете с масло. Така направете и с третата. Изпечете ги в предварително загряла на 180 градуса фурна. Печенето отнема около 5-6 минути. Оставете да се охладят напълно. Начупете ги на малки парчета.
Направете карамела като в подходящ съд сложите захарта и водата и оставите на котлона да се карамелизира до желания цвят. Излейте карамела във формата, в която ще печете десерта и още докато е течен върху него подредете парчетата банан. Формата, която използвах е правоъгълна кексова тава.
За млечната част разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Ароматизирайте с ванилия. Загрейте леко млякото, но да не е горещо. Прибавете го към яйчната смес при непрекъснато бъркане.
Върху карамела с бананите сложете 4-5 препълнени шепи от начупените кори. Върху тях излейте млечно-яйчната смес. Печете на водна баня на 160 градуса 40 минути.
Увеличете фурната на 180 градуса, излейте върху млечната баница какаовата смес и и печете още 30 мин.
Какаовата смес приготвяте като разбиете яйцата и захарта. Прибавете олиото, какаото и брашното. Получава се много приятно кексово тесто.
Готовия десерт извадете от фурната и оставете да се охлади за около час, след което охладете още 2 -3 часа в хладилник. Внимателно обърнете в подходяща чиния.
Аромат, цвят, вкус, сочност истинска прелест. Опитайте!
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Аууу, Дианка, разкошен е и в твое изпълнение! И аз се захласнах при Инчето, ама и при теб продължавам:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Кате! Десерта е фантастичен, наистина :)!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Тази млечна баница изглежда божествено!(облизвайки се):)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар