И да похапнем ... Ягодов сладкиш

В края на месец май, след много майски вълнения и емоции се отдадох на заслужена почивка и поглезих сетивата си с вкусен десерт. От доста време в интернет пространството се върти един десерт, който има много ефектен вид, а и чакаше реда си в моя wish list. Направих напълно свой прочит на рецептата и добавих един продукт, който ми попадна наскоро и силно ме впечатли - сурово бадемово масло. Невероятно вкусна и ароматна паста от прясно смлени бадеми, която можете да използвате при приготвянето на дресинг за салата, сосове за месо или просто да похапнете. Можете да разгледате всичките продукти на Nuts in Burgas тук
Сладкиша, който се получи бе много ефектен и вкусен. Насладете му се и вие smile1.
Ето и рецептата:
Продукти:
за блата:
4 яйца
140г захар
100мл олио
150мл прясно мляко
250г брашно за кекс /може да го замените със същото количество бяло брашно и добавите 1 бакпулвер/
ванилия

за крема:
500мл прясно мляко
7с.л. захар
1п ягодов пудинг
90г масло
200мл.течна подсладена сметана
120г маскарпоне
2 препълнени с.л. сурово бадемово масло
пресни ягоди
Започваме с приготвянето на блата. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте добре яйцата и захарта. Трябва да се получи бял пухкав крем. Прибавете олиото и прясното мляко. Накрая добавете пресятото брашно. Ароматизирайте с ванилия. Получената кексова смес печете в подходяща правоъгълна тава /моята бе с размери 31/21см/, предварително покрита с хартия за печене. Готовия блат охладете добре. С помощта на уред за почистване на ябълки издълбайте в блата еднакви дупки на равно разстояние една от друга, както го е направила Мира тук. 
Пригответе крема. Отделете 30мл от прясното мляко и загрейте останалото заедно със захарта. В отделеното мляко разбийте пакетчето пудинг до пълното разтваряне на нишастето. Когато млякото започне да ври оттеглете го от котлона и на тънка струйка прибавете разтвореното нишасте. Бъркайте енергично. Върнете на котлона и оставете да се сгъсти, като продължавате да бъркате. Когато крема е достатъчно гъст дръпнете го от огъня и добавете маслото. Бъркайте до пълното усвояване на маслото и хомогенизиране на крема. С част горещият крем напълнете плътно дупчиците на блата. Останалото количество покрийте с найлоново фолио, за да не хваща коричка и охладете напълно. Докато чакате сложете остатъците от блата с 2с.л. сурово бадемово масло в кухненски робот или блендер и направете на трохи. 
Разбийте 100мл от течната сметана до получаване на твърди връхчета. Прибавете маскарпонето и охладения пудинг и продължете да бъркате. Трябва да се получи еднородна пухкава смес. Към нея добавете една препълнена шепа от трохите и шепа  нарязани на малки парчета ягоди. Така получената смес е крема, с който покрийте щедро блата. Оставете за около час в хладилника да стегне.
Охладения десерт покрийте с останалите 100мл течна сметана, предварително разбита на твърди връхчета и покрийте с останалите трохи. Нарежете сладкиша както ви харесва и украсете с пресни ягоди. 
Това е! Вкусен, ароматен и ефектен десерт.
Опитайте!

Коментари

Публикуване на коментар