И да похапнем ... Супа с лапад и пушена извара

Днес ви предлагам една рецепта за много вкусна и бърза супа. Вероятно всеки си има своя изпитана рецепта за спаначена супа. Аз не обичам спанак, предпочитам лапад, някак по-вкусен ми е. А откакто открих пушената извара е задължителна добавка към супата ми с лапад. Та .... днес ви представям: 
Супа с лапад и пушена извара
Продукти /за около 4 порции/:
1 връзка лапад /около 200-300г/
1 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 средно голям морков
1 стебло целина
4 с.л. ориз
3 средно големи картофа
шепа фиде
5-6 с.л. заквасена сметана
1 жълтък
150г пушена извара
пресен магданоз /може и малко пресен джоджен/
черен пипер
сол
подправка за супи /от готовите смеси/
зехтин

Почистете листата лапад от дръжките, измийте добре и залейте в тенджера със студена вода. Оставете на котлона да заври. Когато водата започне да кипи, варете не повече от 5 мин. Отцедете от водата и нарежете на ситно.
Настържете моркова и обелените картофи на едро ренде.
Нарежете лука и чесъна на ситно.
Обелете стеблото целина и нарежете на малки кубчета.
В малко зехтин задушете лука, чесъна, моркова и целината. Когато омекнат добавете измития ориз, картофите и нарязания лапад. Задушете и тях, като бъркате непрекъснато, за да не загорят картофите. Налейте около 1,5л гореща вода. Намалете силата на котлона, овкусете със сол, черен пипер и подправка за супи. Оставете да ври докато омекнат зеленчуците и се сготви ориза. Прибавете фидето и варете още 5-7 мин. Накрая добавете пушената извара и бъркайте докато се разнесе в течността.Оставете да поври още 5 мин.
Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Разбийте жълтъка на едно яйце с заквасената сметана и застройте супата. Поръсете с накълцан на ситно пресен магданоз. 
Така приготвена супата от лапад много ми харесва. Надявам се да хареса и на вас. Опитайте!
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Ех, че вкусна супичка, че и различна от всички останали.
    Поздрави за идеята и поднасянето!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще опитам и още как, Дианка, само да си намеря лапад, че по магазините и пазарите дето го продават не ми вдъхва доверие...

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна! Обикновено слагам само ориз, но ще пробвам с фидето и изварата! Така апетитно изглежда!
    Успешна нова седмица, Диана!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар