Рецепта за днешната публикация дойде от тук. Много ми хареса начина по-който изглеждат кифличките и реших да пробвам. Получиха се ЧУДЕСНИ. Тестото е меко и се работи доста лесно с него, а кифличките са фантазия :). Най-често ги правя в солен вариант, но и с локум доста ни харесват. Опитайте!
Продукти за 16 кифлички:
250мл. прясно мляко
15г прясна мая
1/2с.л. захар
100мл олио
1 яйце
1 белтък
1/2с.л самардала
около 450г бяло брашно + още около 50г за доомесване /обикновено не се налага да го добавям/
за плънка:
100г сирене
50г пушена извара
около 40г масло
за намазване:
1 жълтък
1с.л. олио
1с.л. прясно мляко
смес от бял, кафяв и черен сусам за поръсване
Аз замесвам тестото с помощта на хлебопекарната, но ако нямате машина за хляб омесете на ръка.
Загрявате леко прясното мляко и разтваряте в него маята и захарта.
Разбивате яйцето и белтъка, смесвате с олиото.
Пресейте брашното.
Сложете продуктите в хлебопекарната в следния ред:
* прясно мляко с мая и захар
* яйца и олио
* половината брашно
* самардала
* останалата част от брашното
Настройваме машината на програма тесто и оставяме да омеси и втаса тестото. Наблюдавайте го, може да се наложи да добавите малко брашно.
Пригответе си плънката, като смесите добре всички продукти. Разделете на 16 равни части.
Готовото тесто също разделете на 16 равни части. Работете върху намазнен плот и с намазнени ръце. Всяко топче разточете на дълга елипса. Направете с остър нож 3 процепа в единия край. В другия сложете топче от плънката и навийте на стегнато руло, като притискате и избутвате с дланите.
Готовите рулца подредете в тавичка предварително покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за около 20 минути на топло място. Намажете ги със сместа от жълтък, олио и мляко и поръсете с микс от сусамови семена или каквито семена харесвате.
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Тук може да видите рецептата стъпка по стъпка.
Да ви е сладко!
Продукти за 16 кифлички:
250мл. прясно мляко
15г прясна мая
1/2с.л. захар
100мл олио
1 яйце
1 белтък
1/2с.л самардала
около 450г бяло брашно + още около 50г за доомесване /обикновено не се налага да го добавям/
за плънка:
100г сирене
50г пушена извара
около 40г масло
за намазване:
1 жълтък
1с.л. олио
1с.л. прясно мляко
смес от бял, кафяв и черен сусам за поръсване
Аз замесвам тестото с помощта на хлебопекарната, но ако нямате машина за хляб омесете на ръка.
Загрявате леко прясното мляко и разтваряте в него маята и захарта.
Разбивате яйцето и белтъка, смесвате с олиото.
Пресейте брашното.
Сложете продуктите в хлебопекарната в следния ред:
* прясно мляко с мая и захар
* яйца и олио
* половината брашно
* самардала
* останалата част от брашното
Настройваме машината на програма тесто и оставяме да омеси и втаса тестото. Наблюдавайте го, може да се наложи да добавите малко брашно.
Пригответе си плънката, като смесите добре всички продукти. Разделете на 16 равни части.
Готовото тесто също разделете на 16 равни части. Работете върху намазнен плот и с намазнени ръце. Всяко топче разточете на дълга елипса. Направете с остър нож 3 процепа в единия край. В другия сложете топче от плънката и навийте на стегнато руло, като притискате и избутвате с дланите.
Готовите рулца подредете в тавичка предварително покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за около 20 минути на топло място. Намажете ги със сместа от жълтък, олио и мляко и поръсете с микс от сусамови семена или каквито семена харесвате.
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Тук може да видите рецептата стъпка по стъпка.
Да ви е сладко!
Чудесни кифлички, душички направо! :)
ОтговорИзтриванеСпорен и усмихнат ден, Дианка!
Поздрави!
Чудни са станали! Поздрави, Дидка!
ОтговорИзтриванеНесравним аромат изпълва дома докато ги печеш ....Нали,Дианче?!Много са пухкавки:)
ОтговорИзтриванеИзглеждат крехки и вкусни. Този блог съм го посещавала и преди, има доста интересни тестени неща.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хайде на кифличките:) ще си запазя и за закуска:))) Чудни пухкавелки. Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, Дианка, непременно ще опитам и то точно с пушена извара.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Невероятни са! Толкова въздушни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Delicious ! I love it !
ОтговорИзтриване