И да похапнем ... Карамелена торта

Тази карамелена торта приготвих преди няколко дни за моят рожден ден. Пожелавам си най-вече здраве и късмет, всичко останало зависи от мен и ще се постарая да го постигна. Благодаря на всички, които уважиха празника ми и ми пожелаха толкова мили неща. Прегръщам ви!
Тортата, с която искам да ви почерпя е истинска прелест. Сочни шоколадови блатове, вкусен карамелен крем и пухкава сметана за разкош. Нямам много снимки, защото трябваше да снимам бързо и то на вечерно осветление, но обещавам да актуализирам публикацията в най-скоро време и със красиви снимки. 
Ето и рецептата:

Продукти:
1 пакет готови какаови блатове

за сиропа:
1/2ч.ч. захар
1ч.ч. вода
ромова есенция

за крема:
700мл прясно мляко
3с.л. захар
60г нишесте
350г карамелено кондензирано мляко
100г маскарпоне
30г масло
ванилия /при мен беше течна, но вие сложете каквато имате/

150мл течна сладкарска сметана
физалис

Започнете с приготвянето на сиропа, като карамелизирате захарта. Когато е добила желания цвят излейте внимателно водата и бъркайте докато карамела се разтопи. Ароматизирайте с есенцията и оставете да се охлади напълно.
За крема отделете от прясното мляко 5с.л. и в него разтворете нишестето. Останалото млякото кипнете заедно със захарта. Свалете от котлона врящото прясно мляко и към него прибавете на тънка струйка разтвореното нишесте, като непрекъснато разбърквате, докато започне да се сгъстява. Върнете на котлона за още 1-2 мин., като продължавате да разбърквате. Трябва да се получи гъст крем-нишесте. Свалете от огъня и прибавете маслото и ванилията. Разбъркайте до пълното стопяване на маслото. Готовия крем покрийте с найлоново фолио , като фолиото трябва да е залепнало по цялата повърхност на крема и оставете да изстине. Това се прави, за да не се образува коричка при охлаждането.
Разбийте карамеленото кондензирано мляко с маскарпонето. Прибавете го при напълно охладения ванилов крем и разбъркайте добре.
За оформянето аз използвах ринг за торта. Слагам в него единия блат, поливам със сироп. Намазвам с половината крем. Слагам втория блат и леко притискам, за да залепне за крема добре. Отново поливам със сироп. Намазвам с останалия крем. Слагам третия блат и пак притискам леко. Отново сиропирам. Оставям за поне 2 часа, а най-добре за цяла нощ, в хладилник или на хладно място да се споят блатовете и да се смесят ароматите. Когато е готово, отделям внимателно ринга.
Разбивам сметаната на твърд сняг и разпределям небрежно върху тортата. 
Украсих с плодове физалис и карамелени кокосови стърготини.
Невероятна!!!
Опитайте
Идеята за крема дойде от тук.

Коментари

  1. чудесна торта, Дианка, много сочна и с много крем!
    Честит рожден ден на патерица на теб, да си здрава и щастлива!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох как обичам кокос.....
    Великолепна торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, да ти е честит рожденият ден (макар и със закъснение)! Желая ти здраве и хармония! :) А тортата изглежда наистина много вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Рожден Ден, Дианка! Наистина много здраве и късмет, другото ще се подреди! Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, приемаш поздравления и на патерица, нали?:) Много ми хареса - здраве, то е най-важно, но аз ще допълня и другите две истински ценни неща, които не зависят от нас - дълголетие и късмет, останалото сигурна съм - искаш ли - ще постигнеш и сама!
    Чудесна е тортата, а кремчето си харесах и при Светлето!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден,миличка!Здраве,радост и късмет да те следват все напред!
    Тортата е много сочна,черпя се парченце!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна е тортата и прекрасен е повода!
    Здраве, щастие, късмет ти пожелавам, Диана!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар