И да похапнем ... Тутманик

Продукти:
110мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая /21г/
1/2с.л. захар
2 яйца
50мл олио
400г брашно
1ч.л. самардала

плънка:
150г сирене
50г заквасена сметана
по желания 1 яйце /аз не слагам/

и още
75г мазнина /масло+мас/
1 яйце
сусам
Загрейте млякото, но да е топло, а не горещо. Прибавете 2с.л. брашно, захарта и маята. Разбъркайте и оставете за 10 мин. да шупне. 
Разбийте яйцата с олиото. Прибавете ги при сместа с маята и омесете тесто. 
Аз омесвам тестото в машината за хляб, като слагам сместа с яйцата и маята и отгоре посипвам пресятото със солта брашно. Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка.
Готовото тесто разделете на четири топки. Сложете ги в подходящ съд. Загрейте половината мазнина и полейте обилно тестените топки. Покрийте ги с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставете на топло за 15-20 мин. да втасат.
Пригответе плънката като натрошите сиренето и го смесите със заквасената сметана. Ако обичате в плънката да има яйце, сложете и едно яйце. На мен не ми харесва и го пропускам.
Стопете останалата мазнина.
Всяка топка от втасалото тесто разстелете на правоъгълник. Тестото е толкова меко и леко за обработка, че не е нужно да ползвате точилка, а само разтягате с ръка. Намажете с мазнината. Единия край нарежете на тънки лентички , а в другия разпределете плънката. 
Навийте на стегнато руло и после на охлюв. Ето така:
Покрийте и оставете на топло да втаса за 30-40 мин.
Разбийте яйцето. Прибавете при него ако имате останала мазнина. Намажете втасалия тутманик, поръсете обилно със сусам и печете в загряла на 170 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук

Коментари

  1. Много хубав раиран тутманик си направила! Отчупвам си парченце.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Габи! Заповядай, отчупи си и дано ти хареса ;)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Обичам тутманик...
    Прекрасен е, Дианка - майсторски!

    ОтговорИзтриване
  3. Приказен тутманик, направо си е прелест! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, това тутманиче си го заресах от пръв поглед. Страхотно изглежда! Що не взема утре и не го спретна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аура благодаря! Ще се радвам да пробваш и споделиш впечатления :). Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Красив, пухкав, вкусен, чуден!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятен е,Диде и веднага го линквам в листата,много ми харесва оформлението!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси благодаря, сигурна съм, че ще ти допадне :)! Слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Това е една от най-хубавите рецепти за тутманик, която съм правил. Получи се впечатляващ, много благодаря!
    Поздрави, Васил

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар