И да похапнем ... Картофена питка с чесън и пармезан

Продукти:
175г сварени и пасирани картофи
4с,л, прясно мляко
8с.л. вода
4с.л. стопено масло
1с.л. захар
6-7 скилидки чесън
30г настърган пармезан
1ч.л. самардала
400г брашно
5г суха мая
черен пипер на вкус
Намажете скилидките чесън със зехтин, увийте ги в алуминиево фолио и ги печете във фурната до омекване. Когато са готови, махнете люспата и пасирайте при картофите.
Смесете млякото и водата и леко загрейте. Водата да е топла, а не гореща. Смесете картофите и чесъна с млякото и водата. Сложете на дъното на хлебопекарната. Поръсете със захарта. Пресейте брашното. Прибавете 2/3 от него в хлебопекарната, поръсете със самардалата и черния пипер и добавете останалата част брашно. Накрая поръсете върху брашното маята. Настройте хлебопекарната на програма "Тесто". Наблюдавайте тестото докато машината го меси. Може да се наложи да добавите течност или брашно. Когато програмата приключи извадете тестото от машината, омесете и оформете на топка. Поставете в подходяща тавичка и оставете да втаса втори път за около 20-25 мин. Намажете със смес от олио и прясно мляко. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Ако нямата хлебопекарна омесете тестото на ръка.
Получи се вкусен и ароматен хляб. Опитайте! Ние си го хапнахме с пастет от моркови и пушена извара.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Леле,каква хрупкава коричка има питката! Супер е! Взимам си това голямото залче от последната снимка, барабар с пастета от моркови и пушена извара, което също е интересно. Имаш ли рецепта за него?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи благодаря! Питката беше чудесна, а в комбинация с пастета беше ... вкусно :). Пастета е комбинация от моркови, пушена извара, маскарпоне и цедено кисело мляко. Правих го от останали в хладилника продукти, но ще се постарая да оформя рецептата и да я публикувам. Усмихнат ден!

      Изтриване
  2. При толкова картофи и правене на домашен хляб почти всяка седмица, така и не опитах да приготвя картофен хляб.! Много изкушаващо изглежда и ме провокираш!
    Хубава вечер, Диана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О Ина непременно да пробваш картофен хляб, толкова е мек и пухкав. Благодаря, че намина. Спокоен и усмихнат ден

      Изтриване
  3. Интересна рецепта, а каква е красавица, тази пухкавелка! Прекрасна нова седмица, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, направо усетих вкуса, Дианка...и ти като мен си редовен консуматор на пушената извара, много ми допада:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Веси, след като открих пушената извара, тя трайно се наложи в моята кухня :). Благодаря ти, че намина. Пожелавам ти усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Дианче,защо не ми излизат на стената новите ти постове(:::::Ако не бях влезнала пак шщях да пропусна чудесна рецепта.......................Прекрасна питка,поздравления!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар