И да похапнем ... Pasca - румънски козунак

Представете си мекичък и сладък козунак, който се отделя на конци и чийзкрем пълнеж. Звучи различно, нали :)Този козунак доста отдавна си харесах тук. Няма да крия имах два несполучливи опита в оформянето му, но най-после се получи така както исках и съм готова да го споделя Hug . 




Продукти:
200мл прясно мляко
20г мая
100г захар
1 яйце
40г стопено масло
1/4ч.ч. олио
450г брашно
4с.л. настъргана портокалова кора
щипка сол
ванилия

за пълнежа:
1ч.ч. рикота
2 яйца
1/3ч.ч. захар
ванилия
настъргана портокалова или лимонова кора
1/2ч.ч. стафиди /или микс от нарязани на дребно сушени плодове/

за намазване:
2с.л.мед + малко прясно мляко
Аз замесвам тестото с в хлебопекарната. /ако нямате замесете го на ръка/. Загрейте леко млякото и разтворете в него маята и 2с.л. от захарта. В контейнера на хлебопекарната сложете млякото с маята, останалото количество захар и разбитото яйце. Стопете масло и смесете с олиото. Прибавете 2/3 от общото количество мазнина при млякото. Пресейте брашното. Смесете го със солта, ванилията и настърганата портокалова кора. Добавете го в контейнера при останалите продукти. Настройте машината на програма "тесто за паста", при мен е с продължителност 15 мин. и само омесва тестото. Когато машината започне да оформя тестото добавете на тънка струйка останалото количество мазнина и ако е необходимо брашно. Когато програмата приключи, стартирайте я още веднъж. Когато приключи, настройте машината на програма "Тесто" /при мен е с продължителност 1 час и 5 минути. Тестото се омесва и втасва. Готовото тесто оформяйте с много мазни ръце върху добре намазнен плот. Разделете тестото на 3 части. От едната направете основата, като я разтеглите на кръг с диаметър около 26-28см. Поставете я в подходяща тавичка , предварително покрита с хартия за печене. От другите 2 части направете 2 дълги фитила, които сплетете спираловидно и оформете като борд по края на основата. Оставете тестото да си почине около 15 мин. В това време пригответе плънката. Разбийте яйцата със захарта. Добавете рикотата и разбъркайте отново. Смесете с ванилията, портокаловите или лимонови корички и стафидите. Плънката разпределете в средата на оформения козунак и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади.
Разтворете меда с малко прясно мляко и намажете напълно изстиналия козунак
Чудесен е! Опитайте!


Коментари

  1. Още като го видях в бг-мамма ми хареса много. Даже вчера следобед щях да ти пиша за рецепта, но от работа не ми остана време. Благодаря за споделената рецепта. Ще го пробвам!
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи различно и вкусно и изглежда така:). Интересен е, наистина. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Дианка, фантастичен е! И не ми звучи толкоз великденски, което в случая е добре - мога да си го направя по всяко време, не че другия не може - не се сещам просто.

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, заслужавало си е, нали? Определено изглежда ефектно и адски вкусно!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, Кате, Веси, Гери благодаря ви! Наистина е с фантастичен вкус този козунак. Решила съм да пробвам и с повече яйца в тестото и когато постигна желания резултат ще споделя ;). Сърдечни поздрави момичета и пожелания за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. На този козунак и аз съм му хвърлила око от доста време, но още не съм го правила. Великолепен резултат, Дианка и изкушаващи снимки! Браво!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар