И да похапнем ... Домашна лютеница в хлебопекарна

Какво ще кажете за препечена филийка домашен хляб щедро намазана с вкусна лютеница :). Звучи прекрасно нали? Все по-рядко успявам да намеря в търговската мрежа лютеница, която да се доближава до онази, която правеха моите баби в двора на село, на огъня. Истината е, че приготвянето и е дълъг и сложен процес, който отнема доста време. А и когато продуктите не са отгледани в двора ни, някак си не е финансово изгодно. Та затова прибягваме до онези доматено-картофени каши, които продават по магазините. Бях много доволна, когато разбрах, че мога доста сполучливо да си я приготвя домашна лютеница в хлебопекарната. Това е процес, който не отнема особено много време, а резултата е чудесен! Имах във фризера замразен патладжан, червени пиперки и ето какво се получи
Ето и рецептата:
Продукти:
5 големи, печени и обелени червени чушки
1 сварен морков /средна големина/
1 голям патладжан, изпечен, обелен и отцеден от водата
1 глава лук + 1-2 скилидки чесън /зависи от големината/ или същото количество праз
200г домати от консерва, отцедени от сока
100мл олио
сол, захар, черен пипер на вкус
ситно нарязан магданоз


Чушките, патладжана, доматите, моркова, лука, чесъна слагате в кухненски робот и смилатe на ситно. Прехвърляте полученото пюре в контейнера на машината за хляб. Добавяте олиото и овкусeте с подправките. Включвате хлебопекарната на програма "Сладко", при мен е 1ч. и 5мин. Когато приключи цикъла опитвате лютеницата на вкус и ако е необходимо да добавите още сол или други подправки. Добавяте ситно нарязания магданоз и затваряте капака на хлебопекарната. Оставяте така докато се охлади напълно. Съхранявайте в хладилник.  
Ако зеленчуците ви не са се отцедили предварително добре от течността им има вероятност след приключване на цикъла водата да не се е изпарила и лютеницата да е водниста, тогава пуснете отново програмата "Сладко".
Получава се страхотна лютеница, поне за нашия вкус.

Да ви е сладко!

Източник: форума на bg.mama

Коментари

  1. А, така, ти направо ме разби! Страхотна лютеница, Дианка, много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче, наистина няма по-хубава от домашната лютеничка. Твоята изглежда чудесно! И добре, че имам още от летните бурканчета, иначе щях да си тръгна разплакана от тук :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мноооого е апетитна,Диди!Не съм си ползвала машината по това предназначение,но ако реша,ето къде ще се отбия за разкошна рецепта,благодаря!Прегръдка от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета благодаря ви! Лютеницата е наистина страхотна, а и се получава бързо.
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. А не пръска ли тази лютеница в хлебопекарната? Притеснявам се после да не чистя два часа. Иначе идеята е страхотна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен! Не, не пруска. Единственото нещо за почистване след нея е самото казанче, но то е тефлоново и се почиства лесно и бързо :). Успех!
      Хубав ден!

      Изтриване
  6. Диана, много ти благодаря за бързия отговор! Непременно скоро ще я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е няма за какво :). Ще се радвам да пробваш и да споделиш впечатления!
      Спокойна събота!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Здравейте Мария! Съжалявам, че отговарям толкова късно, но бях извън града и нямаше как да видя въпроса ви. Количеството на сол и захар е толкова колкото на вас ви харесва. Аз правя така, по време на варенето добавям малко захар и сол и опитвам. Ако е недостатъчно поръсвам още и така докато се задоволи вкуса ми. Успех!

      Изтриване
  8. Правила съм тази рецепта страхотна е !Позадрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар