И да похапнем ... Козунак

Тази публикация подготвям доста отдавна, защото козунака се оказа едно доста голямо предизвикателство за мен. Трябваше да пробвам няколко рецепти, за да достигна до онази, която най-много ми допада. Самата рецепта не е нищо ново. Открих я тук, при Роси, но промених малко, за да мога да приготвям в моята хлебопекарна. Много съм доволна от резултата, а и от факта че с минимални усилия постигам добри резултати и приготвянето на домашен козунак не е толкова страшно, колкото си мислех. Специални благодарности на Роси за насоките и рецептите. И така:

Домашен козунак
Продукти:
2 яйца + 1 белтък
130мл. прясно мляко
50г масло + 20мл олио /част от маслото може да се замени със свинска мас, въпреки че маста се счита за вреден продук, аз мисля че прави чудеса с тестото :)/
130г захар
1/2 кубче жива мая /21г/
500г брашно + още за доомесване
щипка сол
ванилия
настъргана кора на 1 портокал или лимон /може да добавите и сока на 1 средно голям портокал, получава се страхотен аромат/

за намазване:
1 жълтък + 1ч.л. олио + 1ч.л. прясно мляко

за поръсване:
захар, филирани бадеми

за пълнежа:
сладко по избор
или сушени плодове
или захар, канела и ядки
или каквото ви харесва
един от любимите ми пълнежи е течен шоколад + насъргана портокалова кора,
а тази плънка най-много ми харесва:
1ч.ч. ситно смлени орехи
5с.л. стафиди
1ч.л. канела
2с.л. захар
2с.л. ром или уиски или крем-ликьор или коняк /каквото ви харесва/
3с.л. много горещо прясно мляко
Приготвям тестото за козунака в машината за хляб, но ако нямате можете да го измесите на ръка.
Загрейте млякото, но да е хладко, а не горещо. Разтворете в него маята. Разбийте леко яйцата, белтъка, захарта и ванилията. Стопете маслото или маста и смесете с олиото. Пресейте брашното.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред - млякото с маята, захарта и яйцата, 1/3 количество от мазнината, брашното. Накрая поръсвам със щипка сол.
Настройвам машината на програма тесто за паста, която при мен е с продължителност 15 мин. Тази програма е без втасване и само меси тестото. Наблюдавам непрекъснато тестото и ако е нужно добавям малко брашно. Когато приключи програмата трябва да имаме събрано на топка меко тесто. Повтаряме цикъла още веднъж, т.е. още 15 мин. месене, като по време на месенето добавям останалото количество мазнина постепенно, на тънка струйка. След втория цикъл месене тестото е още по-меко. С това месенето обаче не приключва :). Настройвам машината на програма тесто, която при мен е 1 час и 5 мин. и оставяме да измеси тестото още веднъж и да втаса. След звуковия сигнал на машината добавяме настърганата лимонова или портокалова кора. След приключването на тази програма вече имате готово измесено и втасало сладко тесто за козунаци. От него се получават два козунака.
Готовото тесто извадете от контейнера на машината върху намаслен плот и оформете както желаете. Обработвайте тестото само с намаслени ръце. Аз го разделям на две. Всяка част разделям на три топки и всяка топка разтеглям с ръце на овална кора, която намазвам с пълнеж по желание. Навивам на руло. Получават се три фитила, които сплитам на плитка. Така оформената плитка поставям в правоъгълна форма за кекс. Покривам и оставям на топло да втаса още веднъж за около 40 мин. до 1 час /в зависимост от темп. на помещението/.
Втасалите козунаци намазвам с разбития с мляко и мазнина жълтък и поръсвам със захар или филирани бадеми. Пека на 180 градуса до готовност.
Ами това е! Резултата е чудесни, меки, дъхави и вкусни козунаци, на които едва ли някой би устоял :). Опитайте!

* Може да разделите тестото на осем равни части и от всяка да направите отделни малки козуначета. Всяко може да е с различна добавка. Така ще имате осем различни козуначета от една доза тесто. Аз ги приготвих по тази плетка, вие може да ги оформите както ви харесва.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Охааа ... изглеждат прекрасни Диде!
    Искам да те попитам от къде мога да си закупя тези хартиени форми за кекс?
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Хартиените кексови форми купувам от фирма "P.I.C. Co.", имат офис в Бургас. Ето и линк - http://www.pic-co.com/bg/. Предлагат различни хартиени форми за кекс, в различни размери. Дано съм била полезна :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. И аз не съм се престрашила напълно... Но твоите козунаци само ме подтикват, чудесно изглеждат!
    Искам да попитам и аз като Дани за формите?
    Поздрави сърдечни, Диди! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Аз със сигурност не бих се справила без машината за хляб, тя ми е голям помощник. За хартиените форми писах по-горе, в отговора на Дани. Фирмата от която ги купувам се казва "P.I.C. Co.", има склад в града. От тях купувам и шоколада на копчета, а и цените ме устройват. Ето линк към сайта и: http://www.pic-co.com/bg/
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
    2. Благодаря, Диди, сега ще погледна. ;)
      Иначе за козунаците... Не ти вярвам, сигурна съм, че и ръцете ти ще се справят отлично! Май трябва да си имаме повече вяра... ;)
      Спокойна вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Диана, разкошни са! Поздравления!
    А ореховата плънка и на мен ми е любима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина благодаря ти! Ореховата плънка наистина е чудесна :)
      Спокойна вечер, мила!

      Изтриване
  4. Ох, прияде ми се много, прекрасно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Линче! Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Разкошни са, наистина, чак тук ухае на топлички козунаци! Справила си се блестящо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Фантистични,пухкави и с много конци са ти козунаците,Диди,моите поздравления!И плетката се е запазила чудесно,изобщо майсторски отвсякъде!
    Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Роси! А бе абсолютно начинаеща съм все още, но се получават чудесни наистина.
      Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване

Публикуване на коментар