И да похапнем ... Патé от пилешки дробчета

Продукти:
400г пилешки дробчета
125г масло
1 средна глава лук или същото количество праз
2-3 средно големи  гъби
2с.л. коняк или уиски
1/2ч.ч готварска сметана
2 печени червени чушки /може и без тях/
4-5 маслини без костилки /може и без тях/
сол, черен пипер, суха мащерка на вкус

за желето:
2 големи мандарини
1 опаковка /10г./ желатин

Нарежете лука и гъбите на ситно. Дробчетата почистете и нарежете на еднакви парчета /не е необходимо да са дребни парчетата/. Задушете лука в половината масло. Когато омекне добавете дробчетата и гъбите. Бъркайте непрекъснато и гответе докато дробчетата сменят цвета си, но вътре са розови /не кървави а розови/. Добавете коняка и оставете да се изпари алкохола. Свалете от котлона и още горещи ги пасирайте с пасатора. Аз нямам и използвам кухненския робот на висока скорост. Към дробчетата прибавете сметаната и останалото масло. Овкусете със солта, черния пипер и мащерката. Продължете да пасирате докато се получи гладка смес.
Изберете си съд в който да го сервирате и разпределете сместа в него. Оставете на хладно място. 

* Ако след охлаждане искате да извадите пастета, трябва предварително да покриете съда с найлоново фолио. Аз не правя това и го сервирам в съда, в който го охлаждам. 
* Приготвяла съм пастета и с домашна сметана. Обрах каймака на 4л. домашно мляко след варене и оставих за около 30 мин. да престои. Беше пуснал течност. Отново обрах гъстата част, получи се точно 1/2 ч.ч. и добавих вместо сметана. Чудесно се получи.

 Пригответе си желето като изцедите сока от мандарините. Ако попаднат парченца от плода не ги махайте, нека останат в желето. Накиснете желатина в 3-4с.л. студена вода и оставете 10 мин. да набъбне. Когато е добил зърнеста структура сложете в микровълновата фурна и загрейте сместа, но внимавайте да не започне да кипи. Трябва само да се загрее, за да се стопи желатина. Когато желатина добие течна форма добавете го към сока от мандарини при непрекъснато бъркане. Оставете на хладно място 5-6 мин. и разпределете върху пастета. Оставете в хладилника за около 2-3 часа, а най добре за една нощ. 

* Желето може да бъде от портокал или лимон. Опитайте и вижте с кой вкус най-много ви допада. У дома най-много се хареса вкуса на мандарини и затова ви го предлагам в този вариант.
Да ви е сладко!

Пастета в по рецепта на Йоли, която аз малко промених във времето според вкуса на семейството. 

Коментари

  1. Ау, изкусителка такава! Как само си го показала този кадър със залчето, сякаш е пред мен. Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Това със залъчето и на мен много ми допада :))))))))), сякаш те предизвиква :)))))).
      Прегръдки мила и спокоен ден!

      Изтриване
  2. Никога не съм опитвала, но определено е много изкушаващо, Дани. :)
    Хубав ден от мен!

    П. П. Много ще съм ти благодарна, ако ми кажеш как се поставя ударение... Още не съм го разбрала това чудо, а виждам, че ти си го направила по-горе в "пате".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери непременно опитай, много по-различно е от купувания пастет и по-вкусно. А ударението върху "пате", нямам идея как става, копирах го от друг сайт ;).
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Апетитно предястие, особено както е поднесено на филийката! :)
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Наистина е чудно с филийка прясно изпечен хляб :))
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар