Продукти:
150г рикота
70г масло
120г захар
1 яйце
1/3 ч.ч. ситно натрошени лешници
1/4 ч.л. канела
1 ч.ч. брашно с връх
1 ч.л. бакпулвер
за карамелизираните ябълки:
180г едро настъргани ябълки
1с.л. мед
1 с.л. бяла захар
1 с.л. кафява захар
1 с.л. масло
15г настърган джинджифил
за бялата заливка:
1 белтък
100-120г пудра захар
2-3 с.л. портокалов сок
Направете първо карамелизираните ябълки. Смесете всички продукти без джинджифила и карамелизирайте на котлона. Малко преди края на готвенето прибавете джинджифила. Когато ябълките се карамелизират и течността се изпари, махнете от огъня и оставете да се охладят.
Пригответе тестото за сладките като разбиете на крем маслото, рикотата и захарта. Добавете яйцето, карамелизираните ябълки, лешниците и канелата и отново разбъркайте.
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към сместа. Смесете с помощта на силиконова или дървена бъркалка.
В тава застлана с хартия за печене слагайте по една чаена лъжичка от сместа на разстояние една от друга. Тестото е леко лепкаво, така че може да се наложи да оформите леко с пръсти. Така оформените сладки печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охладят.
За приготвянето на бялата глазура разбийте белтъка с 2 с.л. портокалов сок. Когато белтъка започне да добива бял цвят, започнете да прибавяте по малко пудрата захар до добиването на желаната консистенция. Ако стане много гъсто добавете още малко портокалов сок, ако пък стане много течно добавете пудра захар. Сместа трябва да е с гъстотата на кексово тесто. С тази глазура нашарете или полейте сладките.
Ако тази глазура не ви харесва може да стопите тъмен или бял шоколад и с него да полейте сладките.
Да ви е сладко!
150г рикота
70г масло
120г захар
1 яйце
1/3 ч.ч. ситно натрошени лешници
1/4 ч.л. канела
1 ч.ч. брашно с връх
1 ч.л. бакпулвер
за карамелизираните ябълки:
180г едро настъргани ябълки
1с.л. мед
1 с.л. бяла захар
1 с.л. кафява захар
1 с.л. масло
15г настърган джинджифил
за бялата заливка:
1 белтък
100-120г пудра захар
2-3 с.л. портокалов сок
Направете първо карамелизираните ябълки. Смесете всички продукти без джинджифила и карамелизирайте на котлона. Малко преди края на готвенето прибавете джинджифила. Когато ябълките се карамелизират и течността се изпари, махнете от огъня и оставете да се охладят.
Пригответе тестото за сладките като разбиете на крем маслото, рикотата и захарта. Добавете яйцето, карамелизираните ябълки, лешниците и канелата и отново разбъркайте.
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към сместа. Смесете с помощта на силиконова или дървена бъркалка.
В тава застлана с хартия за печене слагайте по една чаена лъжичка от сместа на разстояние една от друга. Тестото е леко лепкаво, така че може да се наложи да оформите леко с пръсти. Така оформените сладки печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охладят.
За приготвянето на бялата глазура разбийте белтъка с 2 с.л. портокалов сок. Когато белтъка започне да добива бял цвят, започнете да прибавяте по малко пудрата захар до добиването на желаната консистенция. Ако стане много гъсто добавете още малко портокалов сок, ако пък стане много течно добавете пудра захар. Сместа трябва да е с гъстотата на кексово тесто. С тази глазура нашарете или полейте сладките.
Ако тази глазура не ви харесва може да стопите тъмен или бял шоколад и с него да полейте сладките.
Да ви е сладко!
Чудесни са, Дидка!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество!
Много здраве и любов в семейството!
Весели празници!
Честито Рождество Христово Дидка!
ОтговорИзтриванеПожелание от сърце за светли и благодатни празници!
Честито Рождество!Прекрасни джинджифилки,Диди!
ОтговорИзтриванеЧудни са, Диди, с удоволствие ще се почерпя. :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!