И да похапнем ... Лемингтън

Продукти:
за кекса:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. зехтин
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2п. бакпулвер /5г/
1ч.л. настъргана портокалова кора

за соса:
1 1/2 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. вода
1с.л. какао
2 1/2 с.л. захар
50г тъмен шоколад

кокосово стърготини за овалване

Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете прясното мляко и зехтина. Пресейте брашното с бакпулвера и заедно с портокаловата кора добавете към яйчната смес. Разпределете в правоъгълна тавичка, предварително застлана с хартия за печене и печете на 200 градуса около 25 минути. Готовия блат оставете да се охлади.
Пригответе соса като смесите всички продукти без шоколада и оставите на котлона да кипнат. Варете 2-3 минути или докато се редуцира течността на половина. Свалете от огъня и начупете вътре шоколада на малки парченца. Бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Оставете да се охлади напълно.
Нарежете блата на ленти, после на малки квадратчета. Потопете квадратчетата в соса и оваляйте в кокосови стърготини. Оставете 2 часа да поеме соса.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Дианче,чудесно и изкушаващо десертче!Поздрави и пожелания за прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са станали,Диде,грабвам си няколко за кафенцето!Особено както обичаме с теб и Ели кокос-екстра десерт!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина обичам кокоса, а особено в комбинация с шоколада ммммм .........:))
      Благодаря Роси! Хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  3. Много пъти съм се чудела на този сладкиш и не мога да се реша. На какво точно има вкус, Диди, можеш ли да го оприличиш на нещо познато?
    Иначе изглежда чудесно! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери не се чуди още дълго :), десерта е много сполучлив и ефектен. Това е обикновен кекс полят обилно с шоколадов сос и кокос за разкош. Ако обичаш кекс и харесваш аромата на кокос, това е твоя десерт :)
      Прегръдки и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  4. Обичам този сладкиш,Дианка -
    твоят изглежда невероятно фин, нежен и изкушаващ...
    Чудесни снимки, поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дианка, благодаря сърдечно! Този десерт отдавна чакаше своя ред и сега след като го опитахме ще се прави често :). Поздрави и хубава петъчна вечер

      Изтриване
  5. Ах, че са хубавкиии.. и аз искам! Кафето отдавна го изпих, но сладичко не отказвам по никое време от денонощието.
    Чудни са, Дианче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария! Ех и аз така, на сладичко немога да откажа :)
      Поздрави и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  6. Страхотен сладкиш, не съм го правила, но направо ме изкушаваш да се захвана още сега! Прекрасни снимки и презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате запрятай ръкави, струва си десертчето :).
      Прегръдки и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  7. Ух, че са апетитни тези залчета, Дианче! Харесаха ми и ги пъхам в списъка :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи, радвам се че ти харесват. Ще се радвам ако ги направиш и споделиш :).
      Прегръдки и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  8. Честно, не знаех, че това е името му, Дианка! Ето, още нещо ново научих и ти благодаря! Макар да се сещам, че някога мама правеше нещо подобно, но нарязваше кекса на по-едри ромбоиди, преди това го надупчваше с тръбичка от химикалка и заливаше така, обилно с шоколадов сос. Понякога с кокос, понякога с млени орехи. Много го обичах!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусни се получиха, Дианче! Особено след престой, много ми хареса влажността, която добиха. И много бройки станаха, което е голям плюс :) Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар