петък, 22 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Мадлени с мед

Преди няколко дни си купих форма за печене на мадлени и веднага реших да я пробвам. Дълго се рових за рецепта и накрая се спрях на една. Първи опит и пълен провал. Мислих, че мадлените се приготвят като мъфините, но не. Направих още няколко опита и вече съм впечатлена от тези фини френски сладки. 
Днес ще ви предложа рецепта, която най-много ми хареса до този момент, а мадленките се получават нежни, мекички и ароматни.
Продукти:
2с.л. мед
5с.л. масло
2 яйца  
1/3ч.ч. захар
1ч.л. ванилена захар /или 1 прахче ванилия/
3/4ч.ч. брашно
1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол
Загрейте маслото леко на микровълнова фурна, така че да стане течно, но внимавайте да не започне да кипи. Ако меда ви не е течен загрейте леко и него, за да стане течен. Оставете маслото и меда да се охладят напълно.
Пресейте брашното и бакпулвера. Прибавете солта и разбъркайте.
Разбийте яйцата, меда и захарта до пълното стопяване на захарта. Прибавете сухите съставки, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула. Накрая добавете охладеното масло и продължавайте да разбърквате със шпатула до хомогенизиране на сместа.
Оставете в хладилника за 20 мин.
Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете охладената смес във формите за мадлени, като слагате по 1 равна с.л. във всяко гнездо. Печете 15 мин. или докато се изпекат напълно.
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. ааа, не така, Диде :) Дай сега и форма за мадленки да си купувам :)
    Много изкущаващо медено предложение!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер са станали! Много обичам мадлени! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, Траянка благодаря ви! Траяна и аз вече обичам мадлени, много обичам :)). Пепи наистина са изкушаващи и ако нямаш форма за мадлени, сега е момента :)))
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче,справила си се .........перфектно(чудих се за думата и преглъщах:)))).
    Всички у дома обичаме мадленките,но с мед не съм сервирала за сега ,но ще ти се доверя и в скоро време ще се отчета:)за реакцията!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка благодаря! Сигурна съм, че мадленките ще ви харесат, меда ги прави специални :). Прегръдки мила, очаквам с нетърпение да споделиш впечатления :).

      Изтриване
  5. Важното е, че си намерила твоята рецепта, Диди. :) Изглеждат чудесно тези уханни мадленки!
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Перфектни са! Обичам мадленки, а тези са великолепни! Поздравявам те! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! И аз вече обичам мадлени..много :))).
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Като малки бижута са,много кокетни и пухкави,Диде!Явно си уцелила твоята рецепта,нямам съмнение,че са великолепни и топящи се!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Много ги хареса домочадието и вече няколко пъти ги правя :).
      Прегръдки и за теб и пожелания за усмихнат уикенд!

      Изтриване
  8. Не съм правила мадленки Диде, но като гледам твоите какви са златнички на цвят, ме амбицираш с тази рецепта :) Проблемът е че нямам все още формички ... и за това трябва да помисля на момента от кой магазин да си ги купя :)
    Топли и уютни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Винаги съм си мислила, че мадлените са малки копия на мъфините, но не. Имат си своя чар, технология и вкус :), заслужават си да се опитат.
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Здравей Диана!

    Бих искала да попитам откъде мога да се сдобия с подобни формички за мадлени.

    Благодаря предваително за отговора!


    Поздрави,

    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Милена! Формички за мадлени има във всички по-големи вериги магазини, обикновено са изложени до формите за мъфини. Моите формички са силиконови и си ги купувах от Карфур. Успех и да се похвалиш :)
      Хубава вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...